Sociální média významně ovlivňují náladu - nenechávejte se vtahovat

27.04.2014 21:09

Mike Bundrant

Může se špatná nálada stát nakažlivou a ovlivnit negativně lidi na celé planetě? Jeden z výzkumů potvrdil, že může a že se tak děje.

Představte si negativní příspěvek na sociálních médiích, který během několika hodin vtáhne milióny lidí do víru silných obav, což nepříznivě ovlivní jejich komunikaci s přáteli, kolegy nebo členy rodiny. Je tu snad ještě nějaký dokonalejší způsob, jak rychle šířit deprese?

Co přinesl výzkum

Nedávná studie prováděná vědci z univerzity Yale v Kalifornii ve spolupráci s Facebookem zjistila, že změny nálady mohou být v internetové síti šířeny velmi rychle.

Vědci v oboru sociologie už dávno vědí, že emoce se šíří prostřednictvím kontaktů tváří v tvář. Tato studie je však založena na prvním rozsáhlém průzkumu dokládajícím, že stejný fenomén se projevuje i v online interakcích mezi lidmi.


Při sběru dat pro tuto studii vědci (mnozí zaměstnaní přímo u Facebooku) prověřovali miliardy statusů a vzkazů, posílaných mezi lednem 2009 až březnem 2012. Zaměřili se hlavně na souvislosti mezi náladami a deštivým počasím. Pak se soustředili na reakce lidí, kteří byli mezi přáteli jedinců ovlivněných deštěm, avšak žijí v oblastech, kde bylo počasí aktuálně mnohem lepší. Ve studii se zjistilo, že každý emotivně negativní příspěvek, způsobený deštěm, vyvolal v průměru 29% navýšení dalších negativních vzkazů než obvykle.

Tato informace by mohla být nejvíce zajímavou především pro jedince, kteří jsou výrazněji ovlivňováni převládajícími emocemi, jako jsou například politici nebo finančníci. Studie totiž naznačuje, že výkyvy globálních emocí by mohly vytvářet třeba i politický neklid nebo ovlivňovat trhy s investicemi. A je samozřejmé, že fenomén viru špatné nálady může být i manipulativně zneužíván těmi, kteří jsou u moci...

Jsou pozitivní emoce také nakažlivé?

Neméně zajímavě bylo ale i zjištění, že pozitivní příspěvky měly v sociálních sítích ještě výraznější účinky. Vědci zjistili, že šťastné vzkazy stály za zrodem 75% navýšení pozitivně emočních vzkazů, které pak předávali další přátelé po síti. Oba výsledky ukazují, že emoce se mohou řetězově šířit online v sociálních sítích a případně i vytvářet shluky lidí s emoční synchronicitou.

A takto fungují mnozí z nás. Ovlivňují nás okolní lidé - ať už osobním setkáním nebo elektronickou komunikací. Je samozřejmě skvělé se nechat vtáhnout do dění dobrými zprávami a šťastnými pocity jiných. Necháváte se však také stahovat dolů negativitou jiných lidí?

Pokud vás jiní negativně ovlivňují, převezměte kontrolu s pomocí těchto kroků:

1. Straňte se přátel, kteří mívají sklony si ztěžovat, obviňovat nebo naříkat.

2. Šiřte hlavně pozitivní informace. O své pocity štěstí se dělte s ostatními. A když už máte špatnou zprávu, která může být pro jiné důležitá, předávejte ji s komentářem, který by mohl jiné motivovat k vyřešení daného problému. Takovým způsobem zabráníte šíření nespokojenosti nebo šikany.

3. Pokud vás nálady jiných už stáhly dolů, možná nastal čas se zaměřit na sebe a rozeznat příčinu své negativity. Moje rada zní: nemohou za to jiní. Příčinou bude mnohem spíš vaše inklinování k pocitům pasivního ovládání, strádání nebo odmítnutí. Jinými slovy, může se jednat o vaši vlastní sebe-sabotáž.

Jednou z nejdůležitějších věcí pro zachování vašeho zdraví je zvládání stresu a toho, jak budete reagovat na dění kolem vás. Pokud bude vaše nálada podléhat negativitám jiných - i kdyby to byly pouze vzkazy na Facebooku - pak zřejmě potřebujete na sobě vnitřně zapracovat.


Zdroje:
https://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0090315
https://www.bbc.com/news/technology-26556295



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/044456_social_media_mood_virus_influence.html)


 

—————

Zpět