Jak se osvobodit

04.03.2011 21:08

Bo Lozoff

Přestat s kouřením a alkoholem
Přes 60 miliónů američanů (včetně vězněných) kouří cigarety. Kuřák, který denně spotřebuje krabičku cigaret, za ně utratí 60 dolarů za měsíc a 720 za rok. Vynásobte dvěma, když jsou v rodině dva kuřáci nebo vykouříte denně dvě krabičky. Podobné výdaje přičtěte za konzumaci piva, vína, tvrdého alkoholu a zjistíte, že mnoho lidí, kteří se prohlašují za chudé, pracuje čtvrtinu své doby jen proto, aby mohli zaplatit za škodlivé návyky, které navíc zkracují jejich životy, oslabují zdraví a dávají špatný příklad jejich dětem. Je to vlastně sebevražedné dobrovolné otroctví.
Mnoho vězňů říká, že by si přáli, aby mohli něco udělat pro své děti, ale přijímají slušné částky peněz od svých rodin, aby měli na cigarety. Jen mluvit je snadné. Není ale lepší způsob, jak dokázat, že jste se skutečně změnili, než se vzdát kouření a přenechat tyto peníze pro své děti. Nemluvíme tu jen o tabáku nebo alkoholu - řeč je o zvládání našich životů.

Vyjít z dluhů a osamostatnit se
Zaplaťte své dluhy a žijte podle svých možností. Když si něco nemůžete dovolit koupit, nekupujte to. Nepořizujte věci, které vydrží jen krátce - ani auta. Raději investujte do nemovitostí. Když se budete držet této rady, objevíte kolem sebe mnoho dobrých věcí. Vaše děti z toho budou mít velký prospěch. Zvláště se nezadlužujte z důvodu svatby nebo promoce, drahých šatů, šperků aj. To je hrozně zavádějící cesta pro vyjádření lásky. Vyvolává to stres a posiluje zkreslený pohled na "dobrý život". Oslavujte sňatek aj. nenákladným způsobem (jako piknik) - buďte jen šťastní a nestresujte se.

Kup si jeden a zbav se jednoho (nebo dvou!)
Naučte se zbavovat starých věcí, když si koupíte novou. Chcete nové CD? Zahoďte (nebo prodejte) jedno staré. Chcete nové tričko? Boty? Udělejte to stejně. Opět to bude velkým ponaučením pro vaše děti a váš domov nebude tak přecpaný. Když potřebujete vyprazdňovat byt rychleji, zbavte se dvou věcí, když kupujete jednu novou. Dostane se vám krásného pocitu, když nebudete mít tak mnoho věcí. A tento přístup vám také pomůže dvakrát přemýšlet, než něco koupíte!

Se známými a přáteli buďte jeden tým
Je mnoho způsobů, jak ušetřit peníze tím, že vytvoříte s ostatními společnou skupinu: nákupy ve velkém, zapůjčení auta, výměna zboží a služeb, koupení činžovního domu nebo pozemku ke stavbě společného sídla. Začíná to jednoduše - otevřenou společnou diskusí, za co utrácíme peníze. Mnoho způsobů, jak ušetřit, se tak stane očividných. Potřebujeme pouze překonat svůj postoj, kdy se nám nechce se podílet na investicích s jinými a nechceme být závislí jeden na druhém. Pak to nemůže fungovat. My však potřebujeme jeden druhého a na něčem se podílet. To je základem organizování jakékoliv komunity.

Definitivní bojkot šílenství nakupování dárků
Sita, Josh a já (tzn.autor, jeho manželka a syn) jsme se dohodli již před léty nekupovat si vzájemně dárky na narozeniny nebo svátky. Jaká to úleva! A věřte tomu, že vaši přátelé a rodina ten šok přežijí, když to na ně rozšíříte také. Plánujeme si, jak budeme spolu a budeme něco společně dělat, místo toho, abychom běhali po obchodech a kupovali nesmyslné haraburdí. Sami připravujeme nebo pečeme nějaké pohoštění. Kolik ze svého ročního platu utratíte za věci které se zničí či zreziví?

Neutíkat před kompromisy
Neunikneme před faktem, že nemůžeme mít všechno. Mnoho radosti z jednoduššího života přinese, když si oblíbíme své staré auto, svůj sedací nábytek z bazaru. Ať už se jedná o auto, oblečení nebo nábytek, potřebujeme povýšit svou vnitřní důstojnost a nestát se tak již více otroky módy. Musíme si promyslet naše základní hodnoty a formovat u svých dětí jejich hlubšího smysl pro vlastní cenu a odlišit ji od ceny oblečení, které oblékají.
Mozky jsou nám vymývány bezpočty reklam, které nás přesvědčují, že nám schází "toto" nové nebo vylepšené "tamto" a je pak pochopitelné, že jsme vystrašeni a v napětí při myšlence, že jsme bez "toho". Ale ti z nás, kteří se vymanili z tohoto mlýna, se zaradovali, když zjistili, že reklamy nikdy neměly pravdu. Naše potřeby jsou velmi jednoduché. Většina z toho, co chceme k životu, je nadbytečná. Máme na to, abychom si zvolili zda se podřídit konzumerismu nebo se stát duchovním hledajícím, který jde za tím, co je přednější.
Najděte ve své komunitě lidi, jejichž životy se točí kolem pomoci druhým a navažte s nimi kontakty. Držte se zpět od "povrchního chování davů", které degraduje naše dětské duše a směřuje k tomu, že budeme otroky státu (ve vězení) nebo otroky kreditních karet. Buďte stateční. Lidé jsou dnes velmi zmatení a nešťastní. Je na čase zamířit k jednoduššímu, na duši zaměřenému životu, i když je těžké v tom uspět.


(Přeloženo z www.humankindness.org/winter97.html)

—————

Zpět