Cukr způsobuje ještě větší zdravotní poškození, než se obvykle připouští

12.12.2015 20:42

David Gutierrez

Cukr způsobuje dokonce větší poškozování zdraví, než bylo dosud známo - to je závěr studie, kterou provedli vědci z univerzity Touro a z dětské Benioffovy nemocnice, patřící ke Kalifornské univerzitě v San Francisku. Tato studie byla publikována v magazínu The Obesity.

Vědci zjistili, že pokud zkusili nahradit cukr ze stravy obézních dětí sacharidy v množství odpovídajícím stejnému počtu kalorií (i v podobě nevýživných složek jako jsou například brambůrky), chorobné příznaky těchto dětí se začaly vytrácet již v průběhu prvních dní po této změně.

V závěru této studie se upozorňuje, že zdravotní poškození způsobované cukrem ve stravě nelze popisovat pouze jako jeho účinky na tloustnutí a obezitu.

Překvapivá zlepšení zdraví už během dvou týdnů

Zmíněná studie byla prováděna u 43 dětí ve věku 9-18 let, které byly do nemocnice přijaty kvůli zdravotním potížím souvisejícím s obezitou. Děti byly dotazovány na jejich obvyklou domácí stravu a pak jim byla po dobu 9 dní podávána nemocniční strava sestavená podle speciálního jídelníčku. V tomto jídelníčku bylo obvyklé množství cukru (cca 28%) sníženo na 10% a obsah fruktózy byl snížen ze 12% na 4%. Cukr byl přitom nahrazován sacharidovými složkami, obsahujícími stejný počet kalorií, jako původní jídla. Náhražky ovšem i tak nebylo možné označovat jako zdravou stravu - patřily mezi ně např. párky v rohlíku, chipsy nebo pizza.

Děti byly požádány, aby se každý den převažovaly. Pokud docházelo k úbytkům na jejich váze, což by naznačovalo pokles v jejich kalorickém příjmu, vědci jim v jídelníčku zvětšili porce, aby si tak udržovaly svou stálou váhu. Strava těchto dětí byla sestavena tak, aby se dodržely stejné proporce mezi tuky, proteiny a sacharidy, jako byly před příchodem těchto pacientů do nemocnice.

Již po prvních devíti dnech mohli vědci u sledovaných dětí pozorovat zlepšení v diastolickém krevním tlaku, LDL cholesterolu, triglyceridech, hladinách krevního cukru, inzulínu a činnosti jater.

Mnoho uvedených změn bylo velmi výrazných: například hladiny inzulínu se snížily až o 50% a pokles krevního cukru i tlaku byl o cca 5 bodů.

Robert Lustig - hlavní autor této studie napsal pro deník the Guardian toto shrnutí: „Jednoznačně můžeme tvrdit, že chorobné metabolické příznaky u sledovaných dětí byly odstraněny již za pouhých 10 dní. A to při jídelníčku sestaveném z průmyslově zpracovaných potravin - pouze obsah cukru byl částečně nahrazen sacharidy. Celkové množství kalorií zůstalo zachováno a váha dětí zůstala beze změn.“

Robert Lustig je lékařem se specializací na dětskou endokrinologii a autorem knížky Fat Chance: The Hidden Truth About Sugar. (Nadějné tuky: skrytá pravda o cukrech)

Toxické účinky špatné stravy

Doktor R. Lustig konstatuje, že provedená studie podporuje jeho dřívější tvrzení, že „není kalorie jako kalorie“ a že kalorie z různých zdrojů mohou mít odlišné účinky na metabolická onemocnění.

„I když naše studie nedokládá, že by cukr byl jedinou příčinou metabolické choroby, jasně a názorně demonstruje, že je prospěšné jej ve stravě omezovat,“ píše se v závěru studie.

Stále více propagátorů zdravého životního stylu se dnes začíná soustřeďovat na snížení množství konzumovaného cukru jako na přímý způsob, jak zlepšit zdravotní stav obyvatel na celém světě. Jedna z nedávných studií vědců z univerzity Tufts, publikovaná v časopisu The Circulation, například potvrzuje původní obavy z vlivu cukrů na chronická onemocnění. V jejích závěrech se uvádí odhad, že jen samotná konzumace slazených nápojů způsobuje každoročně až 200 000 úmrtí.

V jiné podobné studii se zase uvádí, že každých 150 kalorií, pocházejících v běžné stravě z cukru, zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu až 11-násobně.

V jednom z posledních čísel časopisu the British Journal of Sports Medicine je připomínán vědecky podporovaný názor, že cvičením a pohybem nelze odvrátit škodlivé účinky nezdravé stravy (včetně příliš vysoké spotřeby cukru). Autoři tohoto článku obvinili průmysl rychlého občerstvení z toho, že si vypůjčil scénář od tabákového průmyslu a snaží se nám namlouvat, že cvičení nám umožní bránit se před toxickými účinky špatné stravy, které se nám zároveň snaží zastírat.


 


Použité zdroje:
https://www.theguardian.com/society/2015/oct/27/sugar-health-threat-underestimated-obesity-study-claims
https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/27/science-new-study-case-sugar-tax
https://www.naturalnews.com/051602_diet_pop_soda_death_rate.html
https://www.naturalnews.com/049647_obesity_junk_food_diet.html


 

(Přeloženo z www.naturalnews.com/051935_sugar_consumption_metabolic_disease_obesity.html)

—————

Zpět