Děti nyní tráví venku méně času než vězni - jejich odloučení od přírody podporuje šíření duševních chorob

24.04.2016 17:52

Amy Goodrich

Stávají se naše děti gaučovými povaleči a závisláky na technice, úplně odloučenými od vnějšího světa? Podle nového průzkumu, financovaného výrobcem pracích prášků Persil/Omo, tráví děti venku méně času, než vězni s vyšší ostrahou.

Na internetových stránkách neziskového sdružení propagujícího hry dětí venku Nature Play SA (NPSA) byl v roce 2014 publikován článek, který konstatoval, že 87% australských dětí tráví více času hraním doma než venku.

Byl to právě Griffin Longley - předseda sdružení NPSA, kdo první použil srovnání mezi vězni a dětmi. Tento nápad následně inspiroval Jamese Hayhursta z vedení společnosti Persil k realizaci vlastního nezávislého průzkumu.

V jeho rámci bylo dotazováno více než 12 000 rodičů dětí ve věku 5-12 let v deseti zemích a výsledky potvrdily předchozí zjištění.

„Je to smutné, ale je to tak,“ říká J. Hayhurst. „Přestože rodiče uznávají a oceňují důležitost her, je tu řada faktorů, jako nedostatek času, bezpečných míst ke hrám nebo potřeba věnovat se jiným naplánovaným aktivitám a tyto faktory limitují čas, který mohou děti strávit volně venku.“

Vězni v zařízeních s vyšší ostrahou mívají dovoleno pobývat venku 1-2 hodiny denně, zatímco většina našich dětí se ani nepřiblíží k jediné hodině. V rámci studie se například zjistilo, že téměř třetina dětí ve Velké Británii si denně venku hraje 30 a méně minut a pětina nechodí ven vůbec.

Dejte dětem svobodu

Již mnoho studií ukázalo, že venkovní hry mají u dětí životně důležitou roli pro rozvoj důležitých charakterových vlastností, jako jsou zvídavost, houževnatost, vynalézavost, nezávislost nebo odvaha.

V posledních deseti letech se společnost Persil pokoušela povzbuzovat děti k delším pobytům venku svou marketingovou kampaní „Špína je dobrá“ (Dirt is Good).

Jejich nejnovější spot „Dejte dětem svobodu“ (Free the Kids) zavádí diváky do vězení Indiana's Wabash Maximum Security Prison. Když tamějším vězňům oznámí, že dnešní děti stráví venku méně času, než je dovoleno jim, všichni jsou z toho šokováni a reagují velkým údivem a smutkem. Pro ně totiž 1-2 hodiny denně strávené venku znamenají velmi mnoho.

A jelikož je mezi vězni a dětmi velký rozdíl, ocitáme se u jádra problému.

Podívejte se na zmíněné video na tomto odkazu: https://youtu.be/8Q2WnCkBTw0

„Záměrně jsme provedli takovéto statistické srovnání našich zjištění: že vězni, což jsou lidé s tou nejmenší svobodou na světě, tráví na vzduchu více času než dnešní děti při hrách venku,“ říká J. Hayhurst. „Z celého světa nám rodiče sdělují, že naše video na ně udělalo hluboký dojem. Náš film je přiměl k přemýšlení o tom, jakým způsobem přimět děti k delšímu pobytu venku - a to byl přesně náš záměr.“

Mají vaše děti nutkavou potřebu ke sledování obrazovky?

Většina z nás si vzpomene na své dětství a množství času, kdy jsme pobývali venku. Co se za ty roky tak změnilo, že naše děti ztratily veškeré propojení se světem přírody?

Rodiče ve Velké Británii z toho viní nedostatek příležitostí, nespolehlivé počasí i málo času - to bývají podle nich hlavní důvody, proč děti neprožívají svá dobrodružství venku. Podle průzkumu společnosti Persil však nejsou počasí nebo volný čas jediné faktory, kterým bychom to mohli přičítat.

Zdá se, že hlavním viníkem zde asi bude rychlý růst technologií. Naše děti tak mají výhodu v tom, že s novými technologiemi přichází do kontaktu už ve velmi raném věku. Jejich hraní se ale naopak stává víc a víc digitalizované a ony kvůli tomu ztrácí téměř veškerý zájem o hraní venku nebo pobyt v přírodě.

Téměř 8 z 10 rodičů zapojených do průzkumu řeklo, že jejich děti často odmítají jít ven a hrát si tam bez nějaké elektroniky. Dávají přednost hraní virtuálních sportů před obrazovkou, než aby vyběhly ven a věnovaly se reálnému pohybu.

Společnost Persil začíná spolupracovat s významnými partnery, jako je např. sdružení The Wild Network and Empty Classroom Day, aby rodinám pomohla znovuobjevovat hraní venku. Podle představitele tohoto sdružení, Marka Searse, je tento způsob využívání volného času pro děti životně důležitý: přináší jim štěstí a lepší zdraví. Existuje už mnoho odborných studií, potvrzujících tento názor. Ukazuje se také, že cvičení a čas trávený venku zlepšuje duševní výkonnost a může i snižovat riziko deprese, rakoviny, diabetu, krátkozrakosti i mnoha dalších zdravotních potíží.


Použité zdroje:
https://www.wkbw.com/news/health/a-third-of-kids-in-the-uk-spend-less-time-outside-than-prison-inmates-1
https://www.fastcocreate.com/3058156/children-spend-less-time-outdoors-than-prisoners-according-to-new-persil-ad
https://www.dirtisgood.com/uk/home.html
https://natureplaysa.org.au/have-we-become-a-nation-of-the-great-indoors/
https://www.dailymail.co.uk/news/article-3511901/Children-spending-time-outside-prisoners-thousands-never-played-classic-games-like-Conkers-Stuck-Mud.html
https://science.naturalnews.com/outdoors.html


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/053578_prison_inmates_outdoor_time_modern_kids.html)

—————

Zpět