OPIČÍ MARKETING: opice v Indonésii kradou věci turistům a pak je směňují s jinými lidmi za potravu

27.06.2017 21:05

Amy Goodrich

Pokud byste se chystali na dovolenou do Indonésie, pak si v případě návštěvy chrámu Uluwatu na ostrově Bali budete muset dávat pozor na opičí mafii, která se pohybuje kolem něj. Zdejší drzé malé opice patří mezi nejlepší kapsáře na světě. Kradou turistům jejich brýle, kamery nebo peníze a pak se je pokouší s jinými lidmi směňovat za jídlo. Je to od nich velmi vychytralá a současně i efektivní taktika. Výměna klobouku za sušenku je pro opici skvělým obchodem.

Toto chování u zvířat studovali jako první vědci z belgické univerzity Liège. Jejich výsledky byly nedávno publikovány v magazínu Primates. Autoři studie se domnívají, že u opic tím došlo k překvapujícímu rozvoji poznávacích schopností, které jsou tak podobné, jako u lidí.

Dr. Fany Brotcorne, která vedla tuto odbornou studii, to popsala takto: „Opice se mi při každé příležitosti pokoušely ukrást můj klobouk, pero nebo pozorovací záznamník.“

Vysvětluje to tím, že tito primáti mají velkou schopnost učit se jeden od druhého. To jen znovu ukazuje, jak malé jsou hranice mezi námi a některými zvířaty. Tato zjištění nám znovu dokládají, že lidé nejsou jedinými myslícími tvory na této planetě, i když si to mnoho z nás rádo namlouvá.

„Označujeme se za jedinečné na tomto světě a občas zapomínáme, že kolem nás existují i další vnímavé bytosti, které jsou také na cestě k širšímu uvědomování," napsala o této studii Christina Sarichová pro magazín The Waking times.

 

Ano, i zvířata dokáží přemýšlet, cítit empatii a mají znalosti

Carl Safina, profesor z univerzity Stony Brook v New Yorku, nabízí ve své významné knížce „Beyond Words: What Animals Think and Feel" jedinečný pohled na zvířecí chování, jež nabourává dosavadní vědeckou ortodoxii. Jeho náhled na podobnosti mezi lidským a zvířecím vnímáním, sebeuvědomováním a empatií nás vede k tomu, abychom přehodnocovali naše interakce se zvířaty.

V uvedené knížce např. uvádí: „V přírodě můžeme pozorovat převládající rozumovost, ale u lidí často naopak oslabující šílenost. Ve srovnání se zvířaty mnohem častěji jednáme iracionálně, nevyzpytatelně, zklamaně, ustaraně.“

Soutěživost je zákonem džungle. Přežijí pouze silní a chytří. Avšak ve světě přírody není ničím novým projevovat empatii nebo naučit se používat nástroje. Proto by nás také nemělo překvapit, že opice na Bali zvládly umění vykrádat kapsy turistům, aby se následně mohly dostat k potravě. Dělají to už mnoho let a předávají tuto zručnost z generace na generaci. Nikdy nepodceňujte mozek zvířat.

 

Opičí volný tržní kapitalismus - mohli bychom se tu v něčem poučit?

Na rozdíl od lidí se však tyto opice ještě nenaučily, že krást se nemá. Nabídnou vám zboží a vy jim dáte výměnou potravu. Příroda se tak stává volným trhem, že ano? I když tu ještě zbývá prostor pro vylepšování, jejich ekonomický i sociální systém jim funguje docela dobře i bez zasahování nějaké vlády. Mohli bychom se tedy něco naučit od tohoto opičího kapitalismu volného trhu?

Podobně jako tyto opice, i lidé mají vynikající příležitosti spolupracovat v sociální i ekonomické sféře na bázi spolupráce a nikoliv násilným vykořisťováním, ke kterému nás dovádí naše vlády a mnohonárodnost. Takže je tu několik příčin, proč je náš systém volného trhu tak poškozený. Mohou za to hlavně zásahy našich vlád a neracionální rozhodování jedinců, kteří hrají klíčové role. Někteří vědci už věří, že právě volný tržní kapitalismus a nikoliv zasahování vlády, může učinit zdravotnictví (a s ním i mnoho dalších věcí) mnohem dostupnějším a efektivnějším.

Podle vědců, kteří zkoumají Přírodu, je pouze jediný způsob, jak vybudovat mnohem dostupnější zdravotní péči: zbavit se zasahování od vlády a posilovat služby lékařů, aby se vytvářela větší konkurence na trhu. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že takový přístup by mohl zlepšovat nejen zdravotní péči, ale i celou ekonomiku.

Volný ekonomický a politický systém, ve kterém by zdravotnictví, obchod i průmysl byly kontrolovány volným trhem a spotřebiteli a nikoliv vládami, monopoly nebo dalšími autoritami, které nastavují ceny a určují dostupnost - to je systém, o který bychom měli všichni usilovat. Nemyslíte?


 

Zdroje:
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4544284/Monkeys-learn-STEAL-valuables-hold-ransom.html
https://www.wakingtimes.com/2016/07/29/consciousness-rising-even-animal-kingdom/
https://rd.springer.com/article/10.1007%2Fs10329-017-0611-1
https://www.naturalnews.com/052956_healthcare_free_market_capitalism_government_control.html
https://www.nytimes.com/2015/08/04/science/review-beyond-words-carl-safina.html



 

(Přeloženo z www.naturalnews.com/2017-06-10-monkey-marketing-indonesian-monkeys-steal-objects-from-tourists-then-barter-them-to-other-people-for-food.html)

 

—————

Zpět