Snídaně jako nejdůležitější jídlo je pouhým sloganem? Někteří odborníci dávají přednost delšímu půstu a skromnější stravě

19.10.2017 21:53

Frances Bloomfield

Už dlouho nám bývá tvrzeno, že snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne. Max Lowery, odborník na fitness, tvrdí, že toto tvrzení není podloženo žádným vědeckým výzkumem a že jde pouze o nepravdivé rčení. Max Lowery, který působí jako osobní trenér, je přesvědčen o tom, že tato pověra nemá kořeny ve vědecké komunitě, ale spíše u výrobců potravin.

V rozhovoru na stránkách businessinsider.com (viz odkaz pod článkem) říká Lowery toto: „Toto otřepané rčení pochází od výrobců cereálií, kteří se tímto způsobem úspěšně pokouší propagovat své nekvalitní výrobky už od počátku minulého století. Tato jejich strategie se ukázala být natolik úspěšnou, že skoro každý, s kým zkouším debatovat o tomto tématu, opakuje stejné dva mýty: že snídaně je tím nejdůležitějším jídlem dne a že její vynechání zpomalí váš metabolismus. A ještě horší na tom bývá skutečnost, že cereálie, které upřednostňuje většina z nás, mívají jen velmi málo výživových složek a jsou plné sacharidů - je to ten nejhorší způsob, jak začít nový den.“

I když by se takový postoj mnohým zdálo těžké akceptovat, není to jediný odborník, který by na takovou věc poukazoval. Pochybnosti o důležitosti ranní snídaně vyjádřil třeba i Dr. James Betts, specialista na výživu a metabolismus, působící na the University of Bath: „Problémem je především to, že všechna tvrzení o přínosech snídaní sice zní logicky, avšak nebyla nikdy prakticky ověřována a vychází pouze z pozorovacích studií. Sám jsem byl překvapen, když jsem začal pátrat po nějakých důkazech - předpokládal jsem totiž, že by jich mohla existovat spousta.“

Další autoritou, která je přesvědčena o tom, že vynechávání snídaně je pro nás prospěšné, je Peter Rogers, profesor psychologie na univerzitě v Bristolu. „Pro většinu z nás by bylo přínosné, kdybychom jedli méně. Z tohoto pohledu bývá nejsnadnější vynechat snídani. Dobrou příležitost nám však nabízí i její občasné vynechávání."

Sám Max Lowery si oblíbil mít pouze dvě jídla denně a už nemá v úmyslu se vrátit k původnímu stavu: „Přestal jsem jíst snídaně už před 4 lety a od té doby se už neohlížím zpět. Stalo se to součástí mého životního stylu a už nikdy bych se k nim znovu nevracel.“

Přínosy stravování ve vymezeném časovém intervalu

Stravovací režim Maxe Loweryho je založen na konceptu „stravování ve vymezeném časovém intervalu“ (time-restricted eating). Jedná se vlastně o druh přerušovaného půstu, který spočívá v omezení stravování jen na určitý počet hodin za den. Lowery si sám stanovil, že jeho konzumace jídel bude probíhat v časové periodě dlouhé 8 hodin a zbylých 16 hodin mu slouží jako čas půstu, během kterého nepřijímá vůbec žádné kalorie.

Na serveru healthline.com se můžete dočíst, že takový stravovací režim má mnoho významných zdravotních přínosů. Mezi ty evidentní patří hubnutí, protože každodenní omezení kalorií bývá velmi významné. Je ale samozřejmě potřeba volit hlavně ty potraviny, které nejsou kaloriemi hustě napěchované. (více najdete např. v článku https://www.naturalnewsblogs.com/intermittent-fasting-compressing-eating-schedule-sheds-stubborn-weight/).

K dalším přínosům přerušovaného půstu patří snížení rizika srdečních onemocnění díky snížení hladiny cholesterolu LDL nebo minimalizace rizika vzniku diabetu (díky zlepšení hladiny cukru v krvi). A co víc, v případě stravování ve vymezeném časovém intervalu dosud nebyl popsán žádný negativní dopad na výkonnost a výdrž těch, kteří pravidelně cvičí. Není tedy třeba si dělat jakékoliv starosti, že tento stravovací režim nějak negativně ovlivní naše fyzické schopnosti.

Snad nejméně známým, ale o to důležitějším faktem zůstává to, že půst obecně poskytuje tělu velmi užitečnou přestávku na to, aby se mohlo věnovat spoustě různých funkcí za optimálních podmínek. Jako příklad si můžeme uvést, že po jídle naše játra uvolňují glukózu do krevního oběhu, zatímco půst její produkci potlačuje. Místo toho, aby játra musela glukózu uvolňovat do krve, mohou ji sama využívat k opravám poškozených buněk; při půstu se v játrech také vytváří enzymy, které štěpí cholesterol na kyseliny, jež následně rozpouští tzv. hnědé tuky a z nich vzniklé kalorie se spotřebovávají na tvorbu tepla.

Zpočátku se může člověku režim stravování ve vymezeném časovém intervalu jevit jako náročný a těžko zvládnutelný, ale určitě je to metoda, kterou byste měli vyzkoušet, kdykoliv se vám k tomu naskytne příležitost. Pro Maxe Loweryho znamenala velký přínos, takže nikdo neví, co by mohla přinést vám.

Mnoho dalších příběhů z praxe, které jsou mu podobné, naleznete např na serveru www.slender.news


 

Použité zdroje:
https://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-4894674/Why-breakfast-ISN-T-important-meal-day.html
https://uk.businessinsider.com/max-lowery-on-why-breakfast-isnt-the-most-important-meal-of-the-day-2017-9
https://www.healthline.com/nutrition/time-restricted-eating

 

 

(Přeloženo z www.naturalnews.com/2017-10-05-breakfast-as-the-most-important-meal-is-just-a-slogan-experts-agree-fasting-longer-and-eating-less-may-be-a-better-choice.html)

 

—————

Zpět