Nenechte se mást falešnými zprávami o vápníku

07.09.2011 20:46

Paul Fassa

Velké lži se týkají hlavně doplňků s kalciem. Tento prvek je užitečný a nezbytný, pokud je získáván především ze syrové stravy. Avšak všechny ostatní průmyslově zpracované potraviny obohacované kalciem nebo přísadami bohatými na tzv. základní kalcium*) vám zřejmě způsobí vice škody než užitku.

Zdravé kosti a kalcium

Už mnoho mezinárodních experimentů a testů doložilo, že obohacování potravin vápníkem činí kosti sice hustší, ale zároveň i slabší! Prospěšnost kalcia pro zdraví kostí bývá totiž interpretována příliš zjednodušeně.

Součástí paradigmat kolem zdraví kostí bývají i další minerály, především však magnézium. Dr. Robert Thompson – autor knížky Kalciová lež (he Calcium Lie) k tomu vysvětluje, že pro silné kosti je potřeba zajistit více než tucet minerálů. Proto také doporučuje používat nečištěnou mořskou sůl, která nejlépe vyhovuje potřebám vašeho těla po stopových minerálech. Tyto dnešnímu člověku schází hlavně proto, že už byly vyčerpány ze zemědělské půdy.

Dr. Thompson ve své knížce varuje, že pokud se zaměříme pouze na doplňky s kalciem a nebudeme brát ohled na tzv. komplementární minerály a vitamín K2, zvýší se tím naše riziko vzniku osteoporózy. Mezi nejvýznamnější minerály tohoto druhu patří křemík a magnézium. Zdrojem prvního jsou okurky, paprika nebo rajčata, druhý se hojně vyskytuje v kakau nebo v listové zelenině.

Jedním z největších odborníků na význam magnézia je Dr. Mark Sircus. Ten tvrdí, že tento prvek je klíčovým u více než 300 metabolických procesů, ve kterých se účastní i další minerály a vitamíny.

Nejlepším způsobem, jak uspokojit potřeby našeho těla po kalciu, jsou přípravky vyráběné z rostlin, protože v nich bývá tento prvek přirozeně vyvážen s dalšími minerály. Už mnoho nedávných vědeckých studií odhalilo mýty o kalciu – jako příklad si můžeme uvést třeba pasterizované mléko, které kvůli přidávanému kalciu způsobuje zvýšení rizika vzniku rakoviny prostaty.

Není to ale žádné překvapení. Jediným typem mléka, který věda označuje jako potravinu, je totiž pasterizované mrtvé mléko!
Přitom je ale dobré si uvědomit, že dobrým zdrojem užitečného kalcia může být syrové mléko od volně se pasoucích krav.

Vitamín K2 najdeme hlavně v japonské potravině „nato“ (fermentované sójové boby) i v jiných fermentovaných potravinách včetně některých sýrů. K2 je důležitý k tomu, aby se kalcium dostalo z krve až do kostní tkáně. Jinak totiž kalcium zůstává v krvi a postupně se usazuje v měkkých tkáních. To následně způsobuje zkázu v životně důležitých orgánech, ledvinách, artériích nebo v srdečním svalu.

Odhalování lží o kalciu a strašení cholesterolem

Cholesterol je pro dobré zdraví nezbytný. Napomáhá k tvorbě měkkých tukových tkání, které bývají potřebné hlavně pro mozek. Není to cholesterol, který tvoří povlak v tepnách nebo způsobuje jejich ztvrdnutí. Hlavním pachatelem bývá v tomto případě kalcium. V poslední době se už můžete setkávat v článcích o zdraví stále častěji s pojmem kalcifikace – tento označuje realitu mnohem přesněji.

Kalcifikace se projevuje tvrdnutím tělesných tkání v důsledku působení kalcia, které se shromažďuje na nevhodných místech. Odtud vyplývá důležitost vitamínu K2, který zajišťuje mj. i vstřebávání kalcia z potravinových doplňků, aby se nakonec dostalo až do kostí a neohrožovalo třeba srdeční oblast.

Kalcium se snadno ukládá a v tělesných orgánech následně kalcifikuje. To je důvod, proč obvykle vznikají třeba i ledvinové kameny. Kalcifikace v mozkové tkáni může postupně vést k Alzheimerově chorobě. Ztvrdlé tepny jsou předzvěstí srdečních infarktů nebo plicních problémů. Je také zřejmé, že kalcifikace v prostatě vede až ke vzniku rakoviny.

Mezi další destruktivní působení kalcifikovaných oblastí patří ukládání toxinů, které je následně už obtížné eliminovat. Navíc ještě kalcifikované oblasti v měkkých tkáních vytváří jakési „kapsy“ pro skrývání patogenních bakterií nebo virů, takže pak bývá obtížné je lokalizovat a léčit.

Proto je tedy tak důležité se zaměřit na organickou stravu, která nám poskytuje kalcium z rostlin, kde je vyváženo dalšími minerály. Naopak kalcium z potravinových doplňků a z obohacených zpracovaných potravin bývá tělem nerozpoznatelné, takže je ukládáno na místech, kam nepatří.


*) Základní kalcium (elemental calcium) je kalcium získávané ze sloučenin, v nichž se vyskytuje. Když tedy například oddělíte kalcium z uhličitanu vápenatého, dostanete základní kalcium.


 

Další zdroje:
https://www.naturalnews.com/024847_magnesium_medicine_insulin.html
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/15/is-your-calcium-supplement-a-heart-attack-or-stroke-waiting-to-happen.aspx?e_cid=20110815_DNL_art_1
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/26/the-delicate-dance-between-vitamins-d-and-k.aspx



(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/033420_calcium_hoax.html)

 

—————

Zpět