Ďábelské farmaceutické testy na zvířatech nijak nepomáhají humanitě

28.12.2011 21:05

PF Louis

Mnozí považují testy na zvířatech za nezbytné k tomu, aby se mohly vyrábět moderní zázraky medicíny, na kterých pak lidé bývají závislí. V případě zvířat zde ale můžeme dokonce mluvit o krutém zacházení. Všechny léky, které se dnes prodávají, prochází testováním na zvířatech, aby se potvrdila jejich bezpečnost. Přesto však mnoho léků stále vykazuje u lidí mnoho nežádoucích vedlejších účinků a některé musí být kvůli tomu i stahovány z trhu.

Více než 100 000 Američanů každoročně umírá na následky podávání „korektně“ předepsaných léků. Mučení bezbranných zvířat, aby se zdánlivě zajistila bezpečnost léků pro lidi, není vůbec ospravedlnitelné. Proč to tedy stále ještě pokračuje?

A protože laboratorní zvířata nemají své advokáty ani nemohou promluvit, jakékoliv nežádoucí projevy nelze přešetřovat. Nelze zabránit testování na zvířatech ani s odvoláváním na nepřesnost takového výzkumu. A ze zvířat se nikdy nestanou udavači.

Pokud univerzitní výzkumné laboratoře vystaví farmaceutickým společnostem příznivá hodnocení, zajistí jim to na oplátku velmi lukrativní finanční granty. Přitom bývá velmi snadné opomíjet nepříznivé výsledky některých testů a předkládat úplně jiné, prováděné za odlišných podmínek, jen aby byly získány žádoucí výsledky.

V případech soudních procesů, které iniciují pacienti kvůli vedlejším škodlivým účinkům nebo pozůstalí zemřelých, kteří nepřežili užívání léků předepsaných podle doporučení výrobce, mohou velcí producenti léků předkládat výsledky testů na zvířatech jako důkazu jejich bezpečnosti. V USA vyžaduje FDA (úřad schvalující léky) testy na zvířatech, než se přikročí k testování u lidí.

Přitom však například čínská medicína nebo indická ajurvéda zvládly úspěšné nasazení bylinné léčby už před tisíci lety, aniž by k tomu potřebovaly testování na zvířatech. Jejich způsoby léčby nebývají toxické, a pokud už k něčemu takovému dojde, jedná se o výjimky předepisované pouze na omezenou dobu.

Totéž platí i pro přírodní bylinné preparáty, které se podávají některým známým osobnostem, trpícím na rakovinu. Takováto léčba nabízí skutečnou úlevu, která vede k opravdovému vyléčení a to i v situacích, kde klasické léky způsobují další potíže, vedoucí k nasazování stále vyšších dávek.

Vyvstává tedy otázka, proč potřebujeme léky vyvinuté k léčení, které jsou toxické? Za vším je především chamtivost systému medicíny, která mučí zvířata a označuje to za součást svého výzkumu.

Mučení přestrojené za vědecký výzkum

Snad nejznámější testem bezpečnosti je tzv. test LD-50. Ten spočívá v postupném zvyšování dávek léku až do stavu, kdy umírá 50% testovaných zvířat. Konečná dávka je pak považována za smrtelnou hranici testovaného léku. Než ale testovaná zvířata zemřou, nesmírně trpí a jsou přitom intenzivně (a sadisticky) pozorována.

Velmi často bývají tato zvířata, počínaje od myší přes králíky, psy až k primátům, v průběhu testování spoutána nebo utlumena. Někdy se dokonce stává, že si rozederou svůj krk nebo tělo při pokusech ukončit agónii, která u nich trvá i celé týdny, kdy jsou testována.

Dobře půl miliónu zvířat, která bývají testována každoročně, buď umírá v průběhu testů nebo jsou usmrcována po jejich skončení. Důvodem usmrcení bývá buď potřeba zkoumat jejich vnitřní orgány nebo jejich postižení v důsledku prodělaných testů.


 

Takřka žádný z prováděných testů přitom nesleduje náchylnost k nemoci nebo ke zdravotní potíži, kterou má testovaný lék řešit. U zdravých zvířat bývá tedy prostřednictvím injekcí způsobována rakovina a aby byly vyvolávány problémy s klouby, jsou jim způsobována vnější poranění.

Zákon na ochranu zvířat chrání laboratorní zvířata pouze před a po testování. Nejsou ale vůbec nijak chráněna v průběhu těchto ďábelsky krutých pokusů. A bývá překvapivé, co všechno jsou lidé schopni dělat, jen aby si udrželi svou kariéru výzkumníka v medicíně.

Sílící odpor proti testování na zvířatech

Ke skupinám prosazujícím práva zvířat, jež bývají přehlíženy jak sdělovacími prostředky, tak i výrobci léků, se přidávají i profesionálové z oblasti medicíny. Argumentují tím, že testování na zvířatech ani vivisekce (operace bez narkózy) ještě neprokazují účinnost ani bezpečnost testovaných preparátů.

Odvolávají se přitom mj. na rozdílnou toxicitu u různých živočichů a odchylky způsobované různými vnějšími podmínkami. A připomeňme si ještě jednou onu smutnou skutečnost, že každoročně umírá více než 100 000 Američanů na následky užívání korektně předepsaných léků.

Mahátmá Gándí kdysi řekl: „velkolepost společnosti a jejího morálního pokroku může být posuzována kromě jiného i podle způsobu, jak jedná se zvířaty.



Použité informace:
https://www.vivisectioninfo.org/faq.html
https://preventdisease.com/news/09/122809_pharma_injures_kills.shtml



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/034311_animal_testing_pharmaceuticals_inhumane.html)

—————

Zpět