Vaše sůl vás možná zabíjí

13.04.2013 13:59

Dr. David Jockers

Sůl je jednou z nejzákladnějších a všudypřítomných ochucovadel. Historicky byla sůl velmi ceněným konzervantem potravin pro většinu světových kultur. Přírodní sůl obsahuje širokou škálu esenciálních minerálů a nepřestává být až neuvěřitelně cennou pro vaše zdraví. Avšak dnešní zpracovatelé chemicky mění většinu soli dodávané na trh a tím ji činí nebezpečnou pro člověka.

Dnešní běžná kuchyňská sůl bývá složená z 97,5% chloridu sodného a zbytek tvoří chemikálie – např. přísady proti hrudkování. Taková sůl bývá bělená a tepelně zpracovaná, takže příliš vysoké teploty mění její přirozenou chemickou strukturu a ničí esenciální stopové minerály. Navíc do ní bývají přidávány i nebezpečné složky, jako je jód nebo fluoridy a jedovaté látky, jako je hydroxid hlinitý (používaný jako přísada proti vlhnutí).

V důsledku zpracování se sůl stává neživou a je z ní vyráběn nepřírodní chlorid sodný s chemickými přísadami, které znemožňují její zužitkování v těle. Tělo pak musí vynakládat ohromná množství energie a obětovat mnoho buněčných tekutin, aby zneutralizovalo ničivé účinky soli. Případná neschopnost těla neutralizovat toxické substance ze soli mívají zpravidla tyto následky:

- celulitidu
- revmatismus, artritidu nebo dnu
- ledvinové a močové kameny
- vysoký krevní tlak

Mnoho lidí už pravidelně používá pro solení mořskou sůl. Bohužel ale mnoho z našich slaných jezer a oceánů je už kontaminováno toxiny, jako jsou např. rtuť, PCB nebo dioxin. Ropné skvrny jsou schopné otrávit zásoby soli na celá desetiletí. Více než 85% všech producentů potravinářské mořské soli používá rafinační procesy. Na základě těchto skutečností je moudřejší nevěřit tomu, že by mořská sůl měla být čistým zdrojem esenciálních solí.

Růžová sůl je naopak jedna z velmi mála variant, které dosud zůstávají v přírodě čisté a stabilní. Přírodní růžové soli jsou známé svým obsahem esenciálních stopových minerálů a svou schopností regulovat vyváženost buněčných tekutin. Růžové odstíny získávají tyto soli díky přítomnosti oxidu železa a hojnému obsahu stopových minerálů. Tyto minerály bývají přítomně v tzv. koloidní formě a mívají vzájemně propojenou strukturu, usnadňující jejich absorpci a jejich výživná schopnost je tak pro tělo znásobována.

Růžová sůl bývá často pojmenovávána podle svého původu. Mezi nejuznávanější druhy patří himalájská sůl – i když se třeba těží na Havaji, v Austrálii, Peru, Utahu nebo v Polsku. V rozporu s rozšířeným přesvědčením tyto druhy solí nezvyšují krevní tlak. Jejich schopnost regulovat vyváženost tekutin jim dovoluje zároveň i stabilizovat tlak krve na zdravých hodnotách. Mezi další přínosy růžových solí patří tyto:


Podporují zdravou hladinu cukru v krvi
Umožňují produkovat energii v těle
Absorbují částice stravy
Podporují cévní a dýchací systémy
Podporují zdravé nosní dutiny
Jsou prevencí proti svalovým křečím
Zesilují kosti
Upravují spánek a náladovost
Zlepšují tělesné libido
Podporují imunitní systém
Stabilizují srdeční tep a tlak krve
Odstraňují překyselení


Růžová sůl je také výborným prostředkem proti astmatu a alergiím. Mívá jedinečnou schopnost uvolňovat zahuštěné sekrety z plic a zastavovat nadměrnou vodnatou sekreci hlenu z nosu. Lze ji užívat také pro léčebné účely – působí totiž jako přírodní antihistamin. Doporučuje se pít 2-3 sklenice vody s malým přídavkem růžové soli.

Při léčebném užívání těchto solí mějte na paměti své tělo a naslouchejte mu. Některé tělesné typy potřebují více soli než jiné. Pokud máte chuť na něco slaného, obvykle to znamená, že vám schází stopové minerály. Řiďte se proto svým instinktem a přidávejte si do svého jídla o něco více růžové soli. Pokud zrovna nemáte chuť na slané, pak se vraťte se solením zpět ke zmenšeným dávkám.


 

Další zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Salt
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_salt
https://products.mercola.com/himalayan-salt/
https://www.pinksalt.org/


 

 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/030313_salt_health.html)

 

—————

Zpět