Dávejte si pozor na léky proti bolesti

13.04.2013 14:03

Paul Fassa

 

Již dříve bylo potvrzeno, že i správně předepsané léky patří mezi pět nejčastějších příčin úmrtí v USA a že americký systém medicíny je odpovědný za více úmrtí, než kdokoliv jiný! A která nebezpečná složka se nejčastěji vyskytuje jak v předepsaných, tak i ve volně prodejných lécích proti nachlazení nebo bolesti?

Je to paracetamol (také označovaný jako acetaminophen). Vyskytuje se ve více než stovce druhů tablet proti bolesti nebo nachlazení, kašli, horečce. A mnohé z nich bývají dokonce určené i dětem.

Co je špatného na paracetamolu

Jak ukazují zkušenosti z nemocničních oddělení první pomoci, paracetamol velmi často způsobuje otravu jater, která v některých případech může přivodit i úmrtí pacienta! Zabránit tomu lze jen podáváním N-acetylcysteinu (NAC) a proto jím musí být tato oddělení nutně zásobena.

Paracetamol navíc ohrožuje i ledviny. Nejčastějším akutním projevem ale bývá otrava jater, končící někdy i úmrtím a při stálém užívání bývají vyvolávány chronické potíže postihující játra nebo ledviny a případně i vznik rakoviny.

Studie, která v USA vyhodnocovala případy akutních selhání jater, došla k závěru, že až 50% všech selhání jater bývá způsobováno otravou paracetamolem. Následné studie, zaměřené na trvalé užívání volně prodejných léků s paracetamolem dokládají, že takoví lidé bývají až o 60% náchylnější ke ztrátám sluchu nebo k astmatu. Závislost na paracetamolu totiž brzdí imunitní systém.

Proto tedy u všech, kteří užívají předepsané léky proti bolesti nebo si volně kupují léky proti nachlazení či bolesti, výrazně narůstá riziko selhání jater. Vůbec nejhůř na tom bývají pacienti už prodělávající nemoci jater.

Náhrady za léky a paracetamolem

Většina volně prodejných léků s paracetamolem bývá nabízena pro úlevu při horečkách – to by ale nemělo být hlavním cílem pacienta. Horečky totiž bývají přirozenou odezvou proti invazím virů. Zvýšená tělesná teplota totiž vytváří nepříznivé podmínky pro jejich množení. Na toto téma ostatně již existuje na stránkách NaturalNews několik článků.

Takové léky ostatně nevedou k překonání horeček, ale pouze tlumí nepříjemné pocity, které je doprovázejí. Sahat po těchto lécích pokaždé, když vám začne téct z nosu je jen zlozvyk, který v lidech utvrzuje televizní reklama. A vypadá to, že i mnoho lékařů mívá tento nevhodný přístup.

Při horečkách a nachlazeních bývá doporučována zažívací soda. Optimální je několik dnů pít čajovou lžičku sody rozpuštěnou ve vodě. Pokud se u pacienta objeví potíže v trávicím traktu, je vhodné snížit dávkování.

V lidové medicíně je k dispozici hojnost prostředků proti nachlazení a horečkám. Všechny jsou prosté, laciné a bez vedlejších účinků. Stačí si jen udělat menší průzkum a zvolit si to, co vám nejlépe vyhovuje.

Nikdy bychom ale neměli zapomínat na vitamíny D3. Dostatečné slunění spolu s potravinovými doplňky by měly dostatečně posílit váš imunitní systém, abyste získali odolnost proti nachlazení. Někteří profesionálové v péči o zdraví dokonce doporučují při nástupu horeček nebo silného nachlazení nasadit tento vitamín ve zvýšených dávkách.

Kromě toho míváme k dispozici i bylinné prostředky, které pomáhají proti bolestem. Mezi takové patří např. kurkuminové kapsle. Podávání v podobě kapslí nebo smíchání s tukem zajišťuje optimální vstřebávání tohoto prostředku.

Dalším prostředkem, který má navíc i protizánětlivé účinky, je zázvor. Už celá staletí bývá užíván v těchto případech v podobě čaje nebo prášku v kapslích. Proti chronické bolesti se zase osvědčuje akupunktura.

Lidé, kteří trpívají migrénou, často zjišťují, že k úlevě od bolestí stačí vyhýbat se ochucovadlům, jako jsou glutamát sodný, kukuřičný sirup nebo aspartam. K tomu ale potřebujete umět odhalovat mnoho způsobů maskování, kterými výrobci potravin zatajují tyto přísady. Je těžké dokázat se jim vyhnout úplně.


 


Zdroje:
https://stephentvedten.blogspot.com/2010/04/what-is-acetaminophen-poisoning.html
https://www.anh-usa.org/acetaminophen-the-killer-painkiller/
https://www.the7thfire.com/health_and_nutrition/Prescription_drugs_deaths.htm
https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm168830.htm



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/028680_side_effects_drugs.html)

 

—————

Zpět