Syntetický vitamín C zabíjí prospěšné bakterie ve střevech a nemůže v těle aktivně působit

22.06.2013 21:09

Zach Calantini-Miller

V současnosti je už většina lidí dobře informována o mnoha zdravotních přínosech vitamínu C a hledají si své cesty, jak si zajistit jeho dostatek ve své stravě, ať už v podobě potravinových doplňků nebo takových potravin, které jej obsahují v dostatečném množství. Zatímco je množství přínosů vitamínu C dobře zdokumentováno (a mezi ty největší můžeme určitě počítat jeho schopnost posilovat imunitní systém), méně často už bývají známy skutečnosti o syntetické variantě vitamínu C neboli o kyselině askorbové. Tato syntetizovaná verze vitamínu C má své prokazatelné schopnosti ničit efektivně bakterie a díky tomu je velmi často využívána proti parazitům nebo infekcím. Bohužel ale tato chemikálie nerozlišuje mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech a tak střevo zbavuje i o ty bakterie, které se jinak starají o naše zdraví.


Co přesně je kyselina askorbová

Syntetický vitamín C neboli kyselina askorbová se v přírodě nikde nenachází. Není obsažena v plodech nebo rostlinách a nelze ji vypěstovat nikde na farmě. Je možné ji vyrobit pouze v laboratoři. A v kontrastu s častým přesvědčením není kyselina askorbová a vitamín C jedna a tatáž věc. Kyselina askorbová nepředstavuje úplný vitamín, ale ve skutečnosti je pouze vnější vrstvou komplexní sloučeniny, kterou vitamín jinak tvoří. Úplný vitamín C, tak jak se nachází ve svých přírodních zdrojích, je složen z těchto složek:

- Rutin - bioflavonoid (vitamín P), faktor K
- Faktor J, faktor P, tyrozinkináza
- Askorbigen, kyselina askorbová

Všechny tyto uvedené složky musí být přítomné, aby tělo mohlo absorbovat a mít prospěch z komplexního vitamínu. A jelikož syntetická kyselina askorbová neobsahuje tento úplný komplex, tělo si musí buď získávat chybějící komponenty ze svých zásob nebo prostě vyloučit kyselinu askorbovou pryč v moči bez jakéhokoliv užitku.

Kyselinu askorbovou naleznete v mnoha různých výrobcích počínaje od potravinových doplňků, přes balený čaj až k ovocným šťávám, jakou je např. i běžný jablečný džus. Přímou metodou, jak se ujistit o její všudypřítomnosti, je přečíst si prostě na obalu informace složení. Jak ale doložil australský vědec Alan Meyer, kyselinu askorbovou lze často nalézt v balených potravinách i navzdory tomu, že nebývá na obale uváděna mezi informacemi o jejich složení.


Jak kyselina askorbová ničí mikroorganismy a odkud pochází

Všechno začalo tím, že Dr. Meyer si chtěl připravit fermentovaný jablečný nápoj. Podle receptu potřeboval čistou jablečnou šťávu, takže si koupil láhev organického jablečného moštu. Nechal si ale provést několik rozborů tohoto výrobku a zjistil, že všechny prospěšné bakterie jsou v něm už mrtvé, přestože podle složení uváděného na obalu měl být mošt vyroben pouze z organicky vypěstovaných jablek a bez konzervantů. Nechal si provést opakovaný rozbor, aby se vyloučil omyl a bylo opravdu jisté, že všechny mikroorganismy byly zničeny. Když pak zavolal výrobci, dozvěděl se, že při výrobě je do moštu přidávána kyselina askorbová, aby v něm nedocházelo k bujení škodlivých kultur. To ale bohužel způsobuje zničení jak škodlivých, tak i prospěšných bakterií. V našich tělech pak kyselina askorbová účinkuje stejně, jako v tomto jablečném moštu.

Kyselina askorbová se nejčastěji vyrábí syntézou z kukuřičného sirupu. To pak vyvolává obavy z jejího konečného působení na střevní flóru i z dalšího důvodu - jako surovina je používáno potenciálně nebezpečné geneticky modifikované kukuřičné zrní. Pokud si v dnešní době nemůžete ověřit, že vaše cereální potraviny mají certifikát organického původu, riskujete možné následky, které způsobují geneticky modifikované obilniny.


Reálné řešení pro vitamín C

Vitamín C se přirozeně nachází v mnoha druzích ovoce i zeleniny. Snadno ale podléhá zkáze při tepelných úpravách. A jelikož pasterizace je jednou z forem tepelné úpravy, jakýkoliv pasterizovaný nápoj nemůže obsahovat přírodní komplexní vitamín C. Proto byla vynalezena kyselina askorbová - aby se stala syntetickou náhražkou přírodního vitamínu, který se snadno zničí teplem. Nejedná se ale bohužel o plnohodnotnou náhražku. Když totiž vezmeme v úvahu její schopnost ničit všechny živé bakterie, máme před sebou substanci, které je lépe se raději vyhýbat, pokud chceme zůstávat zdraví.

Jaké by tedy mělo být řešení? Je potřeba se vyhýbat potravinovým doplňkům s vitamínem C, pasterizovaným výrobkům, baleným čajům a džusům, které obsahují kyselinu askorbovou. Postarejte se o přísun vitamínu C z přírodní, organické a nevařené zeleniny a ovoce. Nejvyšší obsah v sobě mívají následující druhy:

- jahody
- citrusové ovoce
- višeň acerola
- černý rybíz
- papája
- kiwi
- paprika
- guava
- meloun
- růžičková kapusta
- kapusta, řepa, špenát
- brokolice
- květák
- rajčata

Pamatujte tedy na to, že je optimální konzumovat tyto potraviny v jejich syrové a čerstvé formě. Když je ohřejete, jejich přirozený vitamín C se rychle zničí.


Použité zdroje:
https://www.thedoctorwithin.com/vitaminc/ascorbic-acid-is-not-vitamin-c/
https://www.natural-health-and-healing.com/Natural_Alternatives-natural-alternatives-backissue3.html
https://www.realvitaminc.com/ascorbic-acid.html
https://www.shanti.com.au/body/probiotics.htm
https://www.naturalnews.com/032058_synthetic_vitamins_supplements.html
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-high-in-vitamin-c/



(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/040147_vitamin_C_ascorbic_acid_synthetic_vitamins.html)

—————

Zpět