Deset příznaků, podle kterých si namlouváte, že nemáte nárok na štěstí

07.12.2014 10:06

Mike Bundrant

Všichni chceme, aby náš život byl šťastný a naplněný. Občas se ale zdá, jako bychom se stávali experty na to, jak se vyhýbat svému štěstí.

Pokud se i vám nedostává pocitů štěstí, možná budete ve svém podvědomí přesvědčení, že je pro vás nemožné štěstí zažít.

Možná někde v nitru prostě věříte tomu, že štěstí se k vám nehodí nebo vám není určeno. Takové přesvědčení pak vede k emoční deprivaci. V našem volně dostupném videu „Aha Solution(
https://inlpcenter.com/aha-process-self-sabotage/) dokládáme, jak se emoční deprivace může stát psychickým sklonem, jenž bývá velmi častý a stojí za naší životní cestou plnou neúspěchů.

Jak poznáte, že je to také váš případ?

10 příznaků když si podvědomě myslíte, že si nezasloužíte štěstí

Přemýšlejte o těchto 10 příznacích, jako o projevech něčeho, co se nachází někde hlouběji ve vaší psychice. Skrytou příčinou bývá náklonnost k negativitám. Své náklonnosti si formujeme v dětství, když se učíme, co je správné a co špatné. A někteří se naučí, že být šťastný je špatné a nikoliv přínosné!

Klíčem k vyřešení těchto potíží je učinit je vědomými - přenést je do oblasti, kde je můžeme ovlivnit svou vědomou volbou. Netýkají se některé následující příznaky také vás?

1. I když se zrovna cítíte šťastně, vnímáte zároveň i úzkost, že to nevydrží dlouho

Štěstí je pro některé natolik neobvyklé, že v něj nevěří. A tak i když se třeba zrovna začínají cítit šťastně, stávají se úzkostliví, protože za nejbližším rohem očekávají něco špatného. V takovém případě podvědomě věříte, že štěstí nemůže trvat, nebo že vás učiní zranitelnými. To bývá velmi časté.

Mnoho lidí také věří, že pokud si dovolí být šťastní, přivolají tím na sebe něco hrozného. A na základě takového přesvědčení podle nich není přínosné žít ve stavu štěstí.

2. Když se cítíte dobře, cítíte se i provinile

Většina lidí se cítí provinile tehdy, když provedou něco špatného. Jsou ale i lidé, kteří se cítí provinile i tehdy, když ze sebe mají radost - je to pro ně podobné, jako by dělali něco špatného.

Pokud vyrůstáte mezi lidmi, kteří vám nedovolují být šťastní nebo alespoň vyjadřovat svou radost, pak se naučíte, že je špatné se radovat. A pak můžete mít těžkosti s tím, abyste se odvázali a cítili se dobře.

3. Nevyjadřujete své potřeby

Milióny lidí umožňují ostatním mít výhody nebo je brát jako samozřejmost. Nikdy se neozývají ani nedělají naschvály. Ale nikdo by neměl vaši ochotu brát jako samozřejmost a když budete s něčím nesouhlasit, měli by to ostatní respektovat.

Uspokojení vašich potřeb přináší pocit naplnění. Jejich ignorování je známkou, že naplnění nevyhledáváte. Proč to děláte?

4. Jste příliš silně zaměřeni na potřeby jiných

Vnímání potřeb jiných bývá ušlechtilé. Pokud se ale soustředíte pouze na potřeby jiných na úkor vašich vlastních, bývá to medvědí službou jak pro vás, tak i pro ostatní. Obvykle to vede k rozhořčenosti nebo k emočnímu strádání.

5. Nedokážete si vychutnávat přítomný okamžik

Nechat věci plavat a z něčeho se těšit tady a teď je důležité pro dosažení pocitů naplnění a ke snižování stresu. Je to velmi potřebné! Štěstí je příznačné tím, že svou všímavost dokážete zaměřit na tady a teď. Když se tomu budete vyhýbat, nebudete v přítomnosti a v míru.

6. Přitahujete emočně nestálé nebo sebestředné jedince

Jistou cestou, jak se vyhnout štěstí, je přitahovat emočně nestálé nebo narcistní jedince. Pokud se vážete k tomuto druhu lidí, připravujete si tím celoživotní emoční deprivaci.

7. Očekáváte zklamání nebo že věci nebudou fungovat správně

Očekávání zklamání udržuje štěstí na distanc. Pouze potřeba tělesného a emočního naplnění je správným elixírem života! Být v situacích, kde se dá předvídat zklamání se často stává sebenaplňujícím proroctvím.

8. Nevíte co chcete nebo nedokážete definovat účel svého života

Nevědět co chcete nebo odmítat si to ujasnit je způsobem, jak se vyhýbat smyslu svého života. Žít s vědomím jeho smyslu je důležitá potřeba, která přináší jeho význam a naplnění.

Když pracujete dokonce i o víkendech, pak zřejmě postrádáte hlubší smysl svého života. Trvalé štěstí přichází, když jste v neustálém spojení se svým smysluplným životním záměrem.

9. Vyhýbáte se intimitě

Potřeba intimity je základní pro vztahy a štěstí. Pokud se vyhýbáte blízkým vztahům a stydíte se s lidmi navazovat hlubší spojení, necháváte si ujít tento důležitý životní aspekt.

10. Znovu prožíváte těžké časy a zlepšení vyhlížíte jen z dálky

Šťastní lidé mívají tendence si připomínat šťastné vzpomínky a ty znepokojující pozorovat jakoby z dálky a jako neutrální pozorovatel. Naopak nešťastní lidé a pesimisté si připomínají nepříjemné vzpomínky a na ty šťastné nahlížejí z dálky a z pozice pozorovatele.

V našich programech NLP (
https://inlpcenter.com/what-is-nlp) pozorujeme tyto trendy už několik desetiletí. Přitom se ale jedná a prosté mentální konstrukce, které na nás ovšem mívají nesmírné dopady. Abyste mohli být šťastnější, vracejte se ke svým myšlenkám na štěstí, dívejte se na ně zblízka a berte je osobně. Naopak své nepříjemné vzpomínky pozorujte ze širší perspektivy, učte se z nich a už se k nim znovu nevracejte.

Nenastal pro vás už čas, abyste opustili své špatné návyky a konečně si dovolili být šťastní? Já doufám, že už ano. Něco víc o hlubokých emočních připoutanostech, které vám brání ve štěstí, se můžete dozvědět i na tomto videosnímku, který je volně přístupný na adrese:
https://inlpcenter.com/aha-process-self-sabotage/

 


(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/047094_happiness_mental_health_emotional.html)

—————

Zpět