Přestaňte jíst polotovary a smažená jídla – obnovíte tak přirozenou obranyschopnost těla

05.03.2011 21:58

S. L. Baker

Existuje způsob, jak bez pomocí léků a jejich nepříznivých vedlejších účinků snižovat zánětlivost a obnovit přirozený obranný systém těla, snižovat nadváhu a možná i prodloužit život a zlepšit svůj stav vyvolaný diabetem, srdečním onemocněním nebo nemocí ledvin. A co víc, můžete díky této přírodní léčivé strategii mít prospěch i bez ohledu na svůj věk a současná vážná onemocnění. Kdo se však skrývá za touto „podezřelou“ propagandou? Nejde o žádného producenta potravinových doplňků nebo poskytovatele přírodní léčby. Tato tvrzení pochází od vědců „středního proudu“ - jde o závěry, ke kterým došli výzkumníci z americké the Mount Sinai School of Medicine

Tyto závěry byly publikovány v říjnovém vydání časopisu the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, kde je konstatováno, že existuje jednoduché, levné dietní opatření, které napomáhá zvládat nadváhu i bez změn v kalorickém příjmu a vrací lidem zdraví svým mnohočetným působením. Co je pro to klíčové? Přestaňte jíst polotovary a smažená jídla.

Podle zmiňované studie jsou tyto potraviny hojně zastoupené v jídelníčku lidí na Západě a bývají prosyceny škodlivými toxiny, označovanými AGEs (Advanced Glycation End products). Ty vznikají během ohřevu jídel, při pasterizaci, sušení, uzení, fritování nebo grilování. Poté, co se po konzumaci tyto toxiny usadí v těle, váží se na tkáně a způsobují jejich zánětlivost, která může vyústit až v různé nemoci. Již dříve bylo prováděno mnoho studií na zvířatech pod vedením doktorky Helen Vlassara, profesorky a ředitelky the Division of Experimental Diabetes and Aging při Mount Sinai School of Medicine. Spolu se svým týmem tedy tato výzkumnice už dříve poukázala na nebezpečí chemikálií AGEs. Jejich oxidační účinky a zánětlivost související s jejich dlouhodobým působením totiž zvyšuje rizika vzniku diabetu, chorob srdce a ledvin a dalších chronických onemocnění.

Nová klinická studie, prováděná ve spolupráci s NIA (the National Institute on Aging – národní institut pro stárnutí) je založena na předchozích výzkumech u zvířat. Tentokrát se ale soustředila na to, co lidé konzumují a jaký vliv to má na jejich těla. Výzkumníci sledovali 325 zdravých dospělých dobrovolníků a 66 pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Náhodným výběrem bylo vybráno 40 zdravých jedinců plus 9 pacientů, kteří se orientovali na tradiční západní způsob stravování s vysokým obsahem látek AGEs a druhá skupina měla stravu změněnou tak, aby v ní byla asi jen polovina obvyklého množství látek AGEs, které se nachází v typické stravě Američanů. Lidem z druhé skupiny bylo doporučeno vyhýbat se grilování, smažení a pečení jídel. Místo toho se měli stravovat hlavně jídly připravovanými vařením, dušením nebo na páře. Mezi oběma sledovanými skupinami nebyly žádné rozdíly z ohledem na množství kalorií nebo nutriční hodnoty konzumovaných jídel po celou dobu provádění studie.

Po 4 měsících stravování podle doporučených změn pro snížení obsahu látek AGEs vědci provedli krevní testy u zdravých dobrovolníků. Bylo zjištěno, že hladiny látek AGEs a látek indikujících zdravotní rizika se snížily až o 60%. A co víc, podobné snížení bylo zaznamenáno u pacientů s nemocemi ledvin už po 1 měsíci změněného stravování.

Navíc vědci zjistili příznivý účinek v buněčných receptorech označovaných jako AGER1. Jedná se o rozhodující zjištění, protože tento receptor je potřebný pro odstraňování toxických látek AGEs z těla. U lidí nemocných s ledvinami byly ale zjištěny velmi vysoké hodnoty AGEs a významně potlačený výskyt receptorů AGER1. Vědci se domnívají, že příčina spočívá ve „vyčerpanosti“ obranného mechanismu v důsledku neustále zvýšených hladin AGEs v těle.

Je tu však dobrá zpráva: už po krátké době se při stravě se sníženým obsahem AGEs obnovuje hladina receptorů AGER1 na normální stav i mezi pacienty s nemocí ledvin. To znamená, že už jen touto jednoduchou změnou stravování se v těle obnovuje jeho obranný systém.

„Co je obzvlášť pozoruhodné na našich závěrech, je fakt, že snížená konzumace toxinů AGEs se ukazuje být efektivní u všech sledovaných lidí – jak zdravých, tak i chronicky nemocných,“ řekla v tiskovém prohlášení vedoucí studie Dr. Vlassara

„Tato studie naznačuje, že oxidanty mohou hrát důležitější roli v oslabování tělesného imunitního systému, než genetika. Kdosi jednou prohlásil, že příroda je zásobníkem energie, avšak okolní prostředí je vypouštěcím ventilem. Dobrou zprávou je to, že na rozdíl od genetiky můžeme snadno řídit svou spotřebu oxidantů, které možná nezpůsobují přímo nemoci nebo projevy stárnutí, ale podílí se na kumulativním toxickém účinku látek AGEs“.


 


Další informace:

https://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/94/11/4483


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/027589_processed_foods_health.html)

 

—————

Zpět