Většina ovocných džusů je zdravá asi stejně jako limonáda

05.03.2011 22:15

Ethan Huff

 

Když stojíme před volbou zdravého nápoje, bude většina lidí zřejmě souhlasit s tím, že ovocný džus je lepší volbou než limonáda nebo káva. Vždyť džusy se přece vyrábí z ovoce a tedy musí být zdravé, že ano?! Mnoho odborníků se však nyní shoduje na tom, že kvůli průmyslovému zpracování a pasterizaci obsahuje většina džusů jen stopy z nutrientů, které by mohly mít v původní podobě a že tedy nejsou o mnoho zdravější než perlivá limonáda z plechovky.

Ukázalo se, že sklenice ovocného džusu obvykle obsahuje více kalorií než limonáda. Mnoho džusů mívá velmi vysoký obsah fruktózy – jednoduchého cukru, který bývá dáván do souvislosti s obezitou, protože si jej tělo snadno mění na tuky. A přestože je fruktóza v ovocném džusu přirozená v porovnání s toxickou fruktózou z kukuřičného sirupu, používaného ke slazení limonád, i tato přírodní fruktóza směřuje v těle k játrům, kde bývá rychle metabolizována.

Kus čerstvého ovoce bývá bohatý na vlákniny, antioxidanty a další životně důležité nutrienty, které spolupůsobí navzájem a dávají tělu výživu. Avšak většina ovocných džusů byla během průmyslového zpracování zbavena těchto složek a výsledkem je džus, který má hodně cukrů ale málo nutričních složek. Například taková sklenice jablečného džusu obsahuje množství fruktózy odpovídající 6 jablkům, žádnou vlákninu a trochu dřeně, která má pomáhat tělu k asimilaci cukru. Výsledkem je pak přebytek cukru, který zaplavuje játra a zvyšuje tak riziko diabetu a srdečního onemocnění.

Některé džusy, jako je např. ten, který se vyrábí z vinných hroznů, mohou obsahovat rozumné množství antioxidantů a polyphenolů, což z nich dělá lepší volbu než limonáda s ohledem na přirozeně se vyskytující nutrienty. Obsahy nutrientů se však velmi snižují s ohledem na uplynulou dobu mezi sklizní ovoce a vkládáním hotového džusu do chladničky. A protože mnoho džusů se produkuje z koncentrátů, jejich obsah vitamínů a minerálů je ještě dále degradován.

Naopak čerstvě připravené džusy jsou mnohem vhodnější než koncentráty z obchodu, protože mají svůj kompletní nutriční obsah a je v nich částečně i dužnina a další složky, které bývají obvykle odfiltrovány z komerčních džusů. Čerstvé šťávy bývají rovněž bohaté na živé enzymy, které napomáhají trávení a pomáhají ke vzniku silného imunitního systému. Jako doplněk k pestré a čerstvé stravě je čerstvý džus skvělou volbou pro zajištění dobrého zdraví.

Výroba šťávy z ovoce a zeleniny společně je ještě lepší. Je to výborný způsob, jak omezit příjem cukru z ovoce a k obdržení širšího rozsahu vitamínů, minerálů, nutrientů a enzymů.


 


Zdroje:

https://www.jonbarron.org/blog/2009/12/how-healthy-is-fruit-juice.html

https://www.living-foods.com/articles/whyjuice.html

https://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-sci-juice8-2009nov08,0,1821402.story?page=2


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/027853_fruit_juice_sugars.html)

 

—————

Zpět