Nová studie dokládá, že smažená, grilovaná a pasterovaná jídla způsobují degeneretivní nemoci

05.03.2011 22:22

David Gutierrez

 

Toxické chemikálie, produkované při tepelné úpravě jídel, podporují oxidaci a zánětlivost v těle a tím zvyšují i riziko kardiovaskulárních nemocí a dalších chronických potíží. K tomuto závěru došla studie, prováděná vědci z the Mount Sinai School of Medicine a zveřejněná v časopise the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Jedovaté látky s označením AGEs (Advanced Glycation End Products) totiž vznikají v jídle během smažení, grilování, uzení nebo pasterování a tyto byly dány do souvislostí se zvýšením oxidace a zánětlivosti v lidském těle. A to jsou podmínky počítané mezi rizikové faktory u mnoha chronických onemocnění, jako jsou srdeční nemoci, diabetes, Alzeheimerova choroba a další zdravotní potíže, související s vyšším věkem.

„Kromě toho, že látky AGEs figurují mezi bezprostředními rizikovými faktory u starších lidí, jsou nebezpečné i pro mladší ročníky, včetně těhotných žen a dětí – to je určitě potřeba uvést,“ sdělila Helen Vlassara, jedna z členek výzkumného týmu. „Látky AGEs bývají všudypřítomné a zároveň i návykové, protože jsou zprostředkovatelé chutí a vůní jídel. Je ovšem možné jejich množství ovlivňovat jednoduššími postupy při vaření, nepoužíváním vysokých teplot a udržováním dostatečného obsahu vody v potravinách a omezováním spotřeby balených potravin a polotovarů. Při zachování těchto zásad se snižují hladíny AGEs v krvi a to napomáhá tělu obnovovat obranyschopnost.“

Do studie bylo zapojeno 40 zdravých lidí ve věku mezi 18-45 lety a nad 60 let a navíc ještě 9 dobrovolníků s ledvinovým onemocněním. Sledovaní účastníci byli rozděleni do dvou skupin: jedna měl a k dispozici běžnou západní stravu a druhá stravu navrženou tak, aby obsahovala stejné množství kalorií a výživových složek ale jen poloviční obsah látek AGEs. Druhý způsob stravování byl založen na způsobu přípravy – přednost dostalo vaření, dušení nebo vaření v páře.

Už po čtyřech měsících se ve druhé skupině se sníženým příjmem AGEs projevilo až 60% snížení hladin AGEs, lipidových peroxidů a příznaků zánětů nebo poškození krevních cév, ve srovnání s druhou kontrolní skupinou.

„Obzvláště významné na našich zjištěních je fakt, že snížená konzumace látek AGEs se prokázala být účinnou u všech sledovaných dobrovolníků – u zdravých osob stejně jako u těch, kteří trpí chronickými chorobami ledvin,“ sdělila Helen Vlassara.

Zdroj:
www.foodnavigator-usa.com/


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/028480_fried_foods_disease.html)

 

—————

Zpět