Jak se vyhýbat podvodům s olivovým olejem, které poškozují naše zdraví

05.03.2011 22:27

Paul Fassa


Když si dnes kupujete olivový olej s vinětou „Za studena lisovaný extra panenský olivový olej“, býváte přesvědčeni o tom, že máte v ruce ten nejlepší dostupný olej na saláty. Jestliže je olej takový, jak je uvedeno na obalu – obzvláště když pochází z Itálie, předpokládáte, že si berete ten nejzdravější olej. Je to však skutečně pravda?

V posledních dvou desetiletích bylo odhaleno v oboru produkce olivového oleje několik případů podvodů. Je ale těžké na někoho podávat žalobu, přestože by byla poškozena pověst mnoha výrobců.

Podvodné viněty

Není k dispozici žádná kontrola, která by potvrzovala, zda prodávaný olej je opravdu čistě panenský nebo zda je smíchaný s částečně hydrogenovanými oleji ze sóji, lískových ořechů nebo z řepky nebo zda pochází z jiných míst mimo Itálii, která je považována za nejvýznamnějšího producenta olivového oleje. Italští výrobci ale byli často přistiženi, že používají takové postupy u velkých objemů produkovaného oleje. Vše ale zůstává zahaleno, protože majitelé firem na výrobu oleje jsou v Itálii propojeni.

Postoj italských výrobců bývá velmi často takový, že pokud jejich olej hezky voní a dobře chutná, je to dobrý olej. Nikdy se ale ani nezmíní o švindlování, které ovlivňuje zdravotní účinky čistého olivového oleje. Důsledek je pak ten, že zákazníci, kterým jde o jejich vlastní zdraví, jsou ošizeni. Tvrdá realita pak bývá taková, že zboží označované za extra panenský olivový olej takovým ve skutečnosti není.

Podsouvají vám špatné zboží

U olivového oleje, do kterého je přimícháno až 20% jiného hydrogenovaného oleje, není vyžadováno, aby na obalu výrobce uváděl „částečně hydrogenovaný“. Proces částečné hydrogenace představuje vlastně tepelnou nebo chemickou úpravu vyráběného oleje, aby se zabránilo jeho žluknutí. Prodlužuje se tak životnost zboží v prodejních regálech. Na druhé straně ale takové částečně hydrogenované oleje způsobují množství zdravotních problémů, které nás potkávají – včetně obezity, diabetu, srdečních chorob a dokonce i rakoviny.

Jestliže si uvědomíte, jak bývají výchozí suroviny pro výrobu jiných olejů přepravovány na lodích a pak železnicí do rafinérií, jak se pak jiné oleje přimíchávají do olivového oleje, uloženého v zásobnících a nakonec je směs plněna do lahví a expedována do různých zemí, aby čekala na prodejních regálech na zákazníky, pak aby produkt celou tuto dobu přečkal, musí procházet nějakým zpracováním a hydrogenací.

Jestliže je olivový olej míchán s upravovanými složkami, jeho zdravotní účinky se vytrácí, zatímco jedy ze zpracovaných, částečně hydrogenovaných olejů pak zamořují naše těla. Vůbec však už nelze věřit těm velkým plastovým lahvím v supermarketech, které bývají označovány nálepkou „extra panenský olivový olej“!

Kde najít kvalitní zboží

Olej, který je ze 100% vylisován za studena z oliv, vydrží skladování 2-3 roky i bez hydrogenace, protože obsahuje přirozené neupravované antioxidanty. V tom případě u něj zůstávají zachovány jeho zdravotní účinky a jsou nedotčené všechny složky olivového oleje, jako jsou polyphenoly, antioxidanty, vitamíny a minerály.

Pro výrobu čistých olejů té nejvyšší kvality bývají olivy sklízeny ručně, aby ze zabránilo jejich mísení s listy a větvičkami. Pak probíhá ve velmi krátkém čase lisování za studena a olej je oddělován bez použití tepla nebo chemikálií. Často se dnes používají odstředivky, ale přetrvává i tradiční postup s lisováním mezi kameny. V případě odstředivek se používá i voda, která pak odplavuje mnoho rozpustných antioxidantů – proto je tradiční postup s kameny nejlepší.

Olej by měl být uchováván v barevných skleněných lahvích nebo v nerezových plechovkách a nikoliv v plastových nádobách, kde se do něj uvolňují chemikálie. Tradiční malí výrobci často nabízí nefiltrovaný olej, který bývá zakaleny a obsahuje sedimenty, olivy k jeho výrobě bývají u nich navíc pěstovány organicky.

Takovéto druhy olivových olejů bývají samozřejmě nejdražší. Ale i pokud spotřebujete takového oleje méně, budete z toho mít větší prospěch pro své zdraví, než kdybyste spotřebovávali mnohem více jiného levnějšího oleje. Pokud se vám nepodaří najít prodejce kvalitního oleje někde poblíž, zkuste si prohlédnout třeba internetový obchod v rámci webu NaturalNews, kde můžete najít cenné informace.



 

Odkazy:

Internetový obchod na webu NaturalNews (olivové oleje):
https://store.naturalnews.com/index.php?main_page=index&cPath=100148_100159

Skandál kolem olivových olejů:
https://www.living-foods.com/articles/oliveoil.html

Podvodné označování importovaných olivových olejů:
https://www.weeklytimesnow.com.au/article/2009/10/03/119311_latest-news.html

Podezřelé podnikání - New Yorker online, Tom Mueller:
https://www.newyorker.com/reporting/2007/08/13/070813fa_fact_mueller


 

 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/028486_olive_oil_products.html)

 

—————

Zpět