Příliš mnoho času u televize nebo počítače dokáže podlomit duševní zdraví vašich dětí

06.03.2011 17:12

Jonathan Benson

Rodiče, kteří povolují svým dětem každodenní sledování jejich oblíbených televizních show nebo hraní videoher, tím možná narušují jejich duševní zdraví. Podle nové studie, publikované v časopise Pediatric, děti před pubertou, které tráví každodenně mnoho času před televizí nebo monitorem, vykazují zvýšené riziko rozvoje psychologických problémů. Stává se to i tehdy, když tyto děti navíc provozují některé tělesné aktivity.

Na základě analýz, prováděných mezi více než 1 000 dětí ve věku 10-11 let, zjistili vědci, že ty děti, které tráví nejméně 2 hodiny před obrazovkami, vykazují až o 60% vyšší riziko psychologických problémů ve srovnání s ostatními, které takto tráví méně než 2 hodiny nebo se vůbec nevěnují takové zábavě.

Již dříve zjistila obdobná studie, publikovaná v the Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, že malé děti, které sledují často televizi, vykazují mnohem vyšší riziko pro vznik agresivního chování[1]. Minulý měsíc došli navíc kanadští vědci ke zjištění, že u batolat, která sledují televizi, se pak později ve věku kolem 10 let začínají projevovat častější zdravotní potíže a mívají horší školní prospěch[2].

Nová studie ovšem poukazuje na další závažnější problém – psychologické potíže, pozorované u dětí, které sledují příliš často televizi nebo tráví delší čas u počítače nebývají nijak banální.

„Jde o závažné potíže – patří k nim hlavně hyperaktivita, potíže se soužitím se spolužáky a kamarády, špatné chování nebo antisociální sklony v jednání,“ vysvětluje Dr. Alan Mendelsohn, profesor pediatrie na the New York University School of Medicine. U dětí vysedávajících doma bylo riziko zvýšené už jen mírně (horší už to totiž asi nemůže být – pozn.překl.), avšak u aktivních atletických dětí, které mnoho sledují televizi nebo hrají na počítač bývá riziko potíží zhruba o 50% vyšší.

Dr. Mendelsohn to shrnuje takto: „Pro rodiče by měl být pádným argumentem pro omezování televize a videoher jejich nepříznivý dopad na psychickou pohodu jejich dětí.“


 

Použité odkazy:
[1] https://www.naturalnews.com/028096_television_aggressive_behavior.html
[2] https://www.naturalnews.com/029715_t


 

Zdroj:
https://www.businessweek.com/lifestyle/content/healthday/644139.html


 


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/030060_television_mental_health.html)

 

—————

Zpět