Konzumace výrobků z řepky přináší škodlivé vedlejší účinky

20.03.2011 20:09

Shona Botes

Řepkový olej i produkty pocházející z řepky jarní jsou už několik let předmětem sporů. Zatímco někteří tvrdí, že tato plodina pomáhá ke snižování hladin cholesterolu, její konzumace ve skutečnosti přináší s sebou i několik ošklivých vedlejších účinků. Uvědomte si však, že toxické účinky na živý organismus byly prokázány pouze při pokusech na zvířatech. Navzdory tomu, že u lidí nebyly provedeny žádné odborné studie účinků, tato rostlina byla přesto dána na seznam GRAS (Generally Regarded as Safe = považováno za všeobecně bezpečné). Ve skutečnosti patří řepka k toxickým surovinám s insekticidními účinky.

Odborné označení pro řepkový olej je LEAR (Low Erucic Acid Rape = slabá kyselina eruková), neboť z oleje ze semen řepky bývá extrahována kyselina eruková. Tento olej patří k průmyslovým výrobkům a nemá pro naše tělo ve skutečnosti žádné využití. Nejvíce se jeho používání vztahuje k penetračním olejům a také byl surovinou pro výrobu yperitu, bojového plynu, zakázaného po 1.světové válce, kde způsoboval vznik závažných puchýřů na kůži a v plicích.

Řepka olejná je v podstatě geneticky modifikovanou potravinou, která byla agenturou EPA (ochrana životního prostředí) klasifikována i jako bio-pesticid. Lidské tělo ji podobně jako např.rtuť nebo fluoridy nedokáže eliminovat. Lze ji nalézat téměř ve všech produktech rychlého občerstvení, v polotovarech, čokoládě, sladkostech, chlebě, chipsech, dětské výživě, oříškových máslech a v pečivu, mražených hranolkách, žitném pečivu, majonéze, cereálních tyčinkách, masových konzervách, margarinech, tortilách a ve většině dalších pekárenských produktech.

Studie, které byly prováděny na krysách nebo dalších laboratorních zvířatech doložily, že konzumace řepkového oleje způsobuje ukládání tuků na srdci, štítné žláze, nadledvinkách nebo ledvinách. Když bylo zastaveno podávání tohoto oleje, uložený tuk se sice začal ztrácet, ale v postižených orgánech už bohužel zůstávala zjizvená tkáň.

Protože řepkový olej obsahuje mnoho cukrových derivátů (glykosidů), prokázalo se u něj, že zabraňuje působení enzymů. Jeho účinky se ukázaly být akumulující a proto se jeho konzumace může nepříznivě projevit i po několika letech. Také má schopnost zabraňovat trávení jídla. Kvůli svému obsahu trans-mastných kyselin je rovněž možné, že tento člověkem vyráběný olej má přímou souvislost se vznikem rakoviny (dokonce i při pouhém vdechování jeho toxických výparů, vznikajících třeba při smažení).

Řepkový olej je navíc tzv. inhibitorem acetyl-cholinesterázy, což je enzym velmi důležitý pro přenos vzruchů z nervových vláken do svalů. Možná by mohl být jedním z viníků, kteří v posledních letech způsobují dramatické nárůsty počtu případů roztroušené sklerózy nebo mozkové obrny. Mezi další nemoci, se kterými by mohla jeho konzumace mít přímou souvislost, patří respirační onemocnění, ztráty vidění, zácpy, anémie, srdeční choroby nebo přecitlivělost a nízká porodní váha u novorozenců. Je rovněž známo, že závažně snižuje hladiny vitamínu E a způsobuje zvyšování srážlivosti červených krvinek, které následně představuje vážná zdravotní rizika.

Nejlepší radou je proto vyhýbat se konzumaci tohoto průmyslového výrobku tím, že si budete sami připravovat jídla z vhodných surovin a za každou cenu se budete vyhýbat rychlému občerstvení.



[Poznámka editora: NaturalNews je zásadně proti jakémukoliv testování na zvířatech. Plně podporujeme pouze humánní provádění medicínských pokusů, které respektuje ochranu zdraví všech žijících bytostí.]


 

Zdroje:
https://www.ehow.com/list_7427295_harmful-effects-canola-oil.html
https://www.rense.com/politics5/dare.htm
https://organicyogamama.com/canola-oil/
https://www.ehow.co.uk/about_5414785_dangers-canola-oil.html
https://www.cantola.com/Tricky_Foods.html


 


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/031550_canola_oil_side_effects.html)

 

—————

Zpět