Facebook vás může i deprimovat, jak zjistili vědci

12.01.2013 17:30

David Gutierrez

Nově se objevily dvě na sobě nezávislé studie, jež dochází k závěrům, že Facebook kvůli své oblíbenosti u lidí vyvolává také smutek.

První z těchto studií byla prováděna na the University of Canterbury (Nový Zéland). Měla za úkol vyhodnotit pocity lidí při různých aktivitách, kterým se věnují v průběhu dne. Její autor, Carsten Grimm přitom použil metodu známou pod názvem experience sampling (shromažďování vzorků podle přímé zkušenosti). Lidem rozesílal textové zprávy, ve kterých se dotazoval, co právě dělají a jak vnímají svou činnost s ohledem na své pocity potěšení, závazků, významnosti nebo štěstí.

„Rozesílal jsem své textovky po celý týden třikrát denně a četnost odpovědí byla skutečně vysoká,“ konstatuje C. Grimm. „Lidé reagovali průměrně v 97% případů, i když mé zprávy byly odesílány v náhodných časech, takže máme pro rozbory k dispozici opravdu široký vzorek.“

Trávení času nad Facebookem bylo zařazováno na předposlední místo z 10 nejhorších aktivit. Respondenti je označovali za bezvýznamnou aktivitu, která navíc způsobuje pocity neštěstí – horší už to bylo jen při nemocech.

Podle měřítka míry štěstí a příjemnosti vycházely špatně také práce s textovkami, maily nebo počítačovými aplikacemi.

I když se tato studie nesnažila určit příčiny špatných pocitů uživatelů Facebooku, předchozí podobné studie už naznačily, že mnoho takovýchto lidí se stává deprimovanými, když vnímají životy svých přátel šťastnější než svůj vlastní život. To by mohlo být vedlejším účinkem skutečnosti, že uživatelé Facebooku se dělí mnohem častěji o své šťastné zkušenosti a daleko méně o ty opačné.

Více přátel = větší stres

Druhá studie byla prováděna výzkumníky na the University of Edinburgh Business School (Anglie) a došla k závěru, že čím více sociálními skupinami se lidé prezentují svým přátelům na Facebooku, tím víc cítí jeho používání jako stresující.

Autoři studie zkoumali více než 300 dobrovolníků s ohledem na jejich způsob využívání Facebooku. Těmito subjekty byli většinou studenti s průměrným věkem 21 let. Průměrný účastník měl Facebookové přátele v sedmi různých sociálních skupinách, ke kterým patřily také skupiny přátel offline, sourozenců, širší rodina, kolegové a přátelé přátel. Avšak být „přítel“ s rodiči nebo se zaměstnavatelem svého známého vyvolávalo právě ten největší nárůst stresů.

Vedoucí této studie - Ben Marder to zhodnotil takto: „Facebook jste byli zvyklí vnímat jako skvělou párty všech vašich přátel, na které můžete virtuálně tančit, pít nebo flirtovat. Avšak nyní – když máte za zády svou matku, otce nebo šéfa, se tato párty stává událostí naplněnou úzkostí a plnou potenciálních sociálních nášlapných min.“

Až 55% rodičů dnes monitoruje Facebookové stránky svých dětí a více než polovina všech zaměstnavatelů udává, že už některého uchazeče odmítli zaměstnat právě kvůli obsahu jeho stránek na Facebooku.

B. Marder konstatoval, že zdrojem stresu bývají už nejen starosti, co komu poslat nebo co raději vymazat. Mnoho uživatelů Facebooku už dnes „přizpůsobuje své chování“ i v běžném životě, aby třeba nefigurovali při aktivitách, které jsou snímány kamerami. Mají totiž obavy že by pak mohli být na Facebooku k vidění v nežádoucím světle.

I když nastavení soukromí na Facebooku umožňuje uživatelům znemožnit veřejný přístup k jejich příspěvkům, pouze třetina z nich využívá tyto vlastnosti. A to je další zjištění této studie...


Použité zdroje:
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121126131218.htm
https://www.nzherald.co.nz/technology/news/article.cfm?c_id=5&objectid=10846780

 https://vr-zone.com/articles/study-reveals-increase-in-facebook-friends-causes-stress/18061.html 
https://www.inquisitr.com/403882/sex-and-alcohol-top-list-of-happiness-factors-facebook-ranks-on-low-happiness-scale/



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/038134_Facebook_stress_unhappy.html)

—————

Zpět