Svým nákupním seznamem můžete ovlivňovat nabídku potravin

13.04.2013 13:46

Allison Biggar


To, co jíme a co nakupujeme, ovlivňuje naše zdraví, životní prostředí a ekonomiku. Když nastanou ekonomické potíže nebo prohrajeme válku, můžeme vyměnit prezidenta, ale když se rozšíří epidemie obezity mezi dětmi až na 30%, změny na politické úrovni asi moc platné nebudou. Je ale na našich volených zástupcích, aby do života zaváděli změny, které si přeje většina z nás. Manželka prezidenta Obamy Michelle nedávno učinila významné gesto k propagaci hnutí za zdravou stravu: vyzvala Američany, aby se více věnovali přípravě jídel doma. První dáma radí omezit spotřebu polotovarů, pečlivěji číst informace na obalech a zahodit všechny možné slazené limonády. Dokonce si i sama založila zeleninovou zahrádku poblíž Bílého domu.

Váš seznam nákupů může mít ale stejný vliv jako volební lístek, kterým si vybíráte své zástupce. Volte proto správně: pozorným nakupováním z regálů vybírejte zdravá jídla. Pokaždé, když přemýšlíte v obchodě o své volbě, sdělujete tím prodejci, co si přejete mít pro příští nákup k dispozici v jeho skladu. Obchodníci totiž logicky plní své regály podle přání zákazníka, takže teoreticky máte možnost být voličem při každém nákupu. Následuje pět jednoduchých kritérií, kterými byste se měli řídit při nakupování potravin:

1. Podporujte své místní zemědělce a chovejte se ekologicky – nakupujte produkty ze svého okolí. Na Kodaňské mezinárodní konferenci přišli zástupci drobných farmářů s iniciativou, která připomíná, že dovoz zboží z větších vzdáleností se projevuje na zhoršování životního prostředí. Rodinní farmáři tvrdí, že: „průmyslové zemědělství a globalizovaný systém produkce a distribuce potravin jsou zodpovědné za 44-57% celkových plynových emisí na Zemi.“

2. Nakupujte organickou produkci. V protikladu s nárůstem konvenční produkce, jehož následkem stále roste obsah toxinů v potravinách, zhoubných pro vaše zdraví, v organické produkci ovoce a zeleniny se nepoužívají škodlivé pesticidy a toxická hnojiva. Konzumací těchto potravin se vyhnete nebezpečným chemikáliím.


3. Nekupujte mléčné výrobky: kravské mléko bývá zamořeno růstovými hormony a antibiotiky, které mohou vést k mnoha nemocem, počínaje nachlazením a konče rakovinou. Vyzkoušejte si mléčné náhražky – např. mandlové, konopné nebo rýžové mléko. Když u toho vydržíte, váš obchodník přijde na to, že svůj zisk zachová, když bude mít tyto výrobky na skladě.

4. Bojkotujte limonády: občas to působí i opačně, takže to, co se rozhodnete nenakupovat, bude také bráno v úvahu. Poslední studie dokládají, že existuje souvislost mezi spotřebou limonád a obezitou. V jednom z výzkumů bylo doloženo, že dospělí, kteří vypijí jednu a více limonád denně, mají o 27% vyšší pravděpodobnost vzniku nadváhy, než ostatní lidé.

5. Nekupujte nic, co obsahuje obilný sirup s vysokým obsahem fruktózy (high-fructose corn syrup – HFCS). Tato oblíbená náhražka cukru má spojitost se vznikem diabetu, obezity, nemocemi jater a s mnoha dalšími problémy. Přestože je fruktóza přírodním cukrem, při kombinaci s glukózou nejen nedostáváme náhražku klasického cukru, ale vytváříme molekulární zrůdu. Na rozdíl od obyčejného cukru mají potraviny a velkým množstvím HFCS velmi vysoké obsahy tzv. reaktivních karbonylů, které mohou vyvolávat poškození tělesných tkání a vznik diabetu (závěr vědce Chi-Tang Ho z the Rutgers University).

Každá vaše návštěva obchodu s potravinami je jako váš volební hlas – vezměte to v úvahu. Dejte tak odpovědným lidem vědět, že chceme politiku, která propaguje dostupnost zdravých potravin. Naším volebním lístkem bude účet za nákup. Je pak možné, že Michelle ukáže svému manželovi Baracku Obamovi dveře z Bílého domu, pokud pro Američany nedokáže prosadit nabídku zdravých potravin.



 

Zdroje:

https://tcenews.calendow.org/pr/tce/soda-obesity-correlation-health.aspx

https://www.sciencedaily.com/releases/2007/08/070823094819.htm

https://www.lavidalocavore.org/diary/2834/why-we-left-our-farms-to-come-to-copenhagen

 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/027915_sustainable_food_grocery_shopping.html)


 

 

—————

Zpět