Závislost na sociální síti dokáže poškodit vaše zdraví

13.04.2013 13:56

Jonathan Benson

Neustále obnovujete svůj profil na Facebooku, komentujete každý svůj pohyb na Twitteru nebo sledujete jako špión své přátele, příbuzné či spolupracovníky a oni zase dělají totéž – to ale zvyšuje vaši stresovou zátěž, narušuje vaše spánkové návyky a dokonce i degraduje osobní vztahy. K tomuto zjištění došla nedávná studie z univerzity Harrisburg. Sociální sítě se mohou velmi rychle stát návyková, říkají vědci. To následně doslova ruinuje životy lidí, a to jak z pohledu jejich zdraví, tak i vztahů.

Výzkumníci z výše jmenované univerzity nedávno provedli sociální experiment, při kterém na týden omezili 800 studentům přístup k sociálním sítím. A následně vyšlo najevo, že závislost na sociálních sítích se podobá běžné závislosti na drogách tím, že lidé prochází podobnými abstinenčními příznaky.

„Většina sledovaných studentů se začala chovat podobně jako kuřáci, kteří se po vyučovací hodině těší na svou cigaretu,“ komentoval vedoucí kolejí Eric Darr v nedávném článku v the Fox News. „Jejich snahou je zjistit si poslední stav věcí na svých mobilech a přenosných počítačích.“

Někteří studenti už bývají tak závislí na Facebooku, že jsou k němu připojeni až 21 hodin denně – ať už prostřednictvím svého počítače nebo mobilu. Odpojují se pouze na několik hodin, kdy si chtějí dopřát nepřerušený spánek. Důsledek je pak takový, že mnoho z nich pak vůbec nemívá čas na kvalitní osobní komunikaci se svými přáteli nebo se členy vlastní rodiny.

Díky tomuto experimentu ale mnoho studentů došlo k ráznému zjištění, že jejich závislost na sociálních sítích ničí jejich zdraví jak fyzicky, tak i s ohledem na jejich vztahy. Někteří z nich připustili, že potřebují provést jisté radikální změny ve svých každodenních návycích.

„Mnozí studenti si uvědomili, že sociální sítě – především Facebook a tzv. instant messaging mohou začít řídit jejich životy, pokud nejsou správně využívány,“ zdůraznil Eric Darr. „Už jen tím, že si dáme přestávku a věnujeme tomu pozornost, to můžeme pochopit. Zřejmě si pouze neuvědomujeme, jak velkou roli hrají sociální sítě v tom, co děláme a jak to děláme.“


 


Zdroj:
https://www.foxnews.com/health/2010/09/24/social-media-ban-experiment-reveals-facebook-twitter-users-display-signs/



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/029876_social_media_addiction.html)

 

—————

Zpět