Televizní producentka sledovala po změně jídelníčku BPA v moči a došla k překvapivým výsledkům

26.05.2013 21:05

Ethan A. Huff


Nedávný investigativní pořad s producentkou Andreou Canning v týdeníku Dateline televizní stanice NBC poukázal na nové překvapující detaily o všudypřítomnosti chemikálií jak v běžných výrobcích denní potřeby, tak i v základních potravinách na trhu. Navázal tak na zveřejněné informace na webu www.ElephantJournal.com, které popisují, jak používání čistících prostředků a konzumace běžných jídel významně zvyšují v lidském těle hladiny BPA, ftalátů nebo triklosanu a s nimi samozřejmě i stovek či dokonce tisíců chemických aditiv.

Ještě před pěti lety si většina Američanů zřejmě neuvědomovala existenci BPA, ftalátů či triklosanu a už vůbec neměli jakoukoliv povědomost o jejich všeobecném používání. A to i navzdory skutečnosti, že tyto tři chemikálie mají široké využití ve výrobě mýdel, konzervovaných potravin, papíru, plastových obalů a mnoha dalších výrobků, se kterými se všichni každodenně setkáváme. Toto povědomí ale nyní významně narůstá - zasloužily se o to především zvýšené hladiny těchto tří chemikálií, vyskytující se dnes už u nejméně 90% veškeré populace.

Pro A. Canningovou byla tato informace překvapením a proto se rozhodla nechat si průběžně vyšetřovat svou moč a stejně tak i moč svých dětí, aby tak získala reálný obraz o své domácnosti. Na počátku jejího pátrání byly laboratorní rozbory vzorků moči, které odrážely její současné stravovací a životní návyky. Poté ze svého okolí vyřadila všechno, co může obsahovat dříve zmíněnou „smrtelnou trojici“ chemikálií a pak následovalo vyšetření nových vzorků. Následně se autorka vrátila zpět ke svému původnímu způsobu života a nechala provést další analýzu.

Z analýz moči pak bylo zjištěno, že na počátku měla A. Canningová i její rodina v tělech vysoké hladiny BPA, ftalátů i triklosanu. Podle srovnávacích měřítek serveru www.ElephantJournal.com měla její šestiměsíční dcera hladinu triklosanu 10-násobně vyšší než je celonárodní průměr a druhá dcera měla hladinu dokonce 100-násobnou. Jakmile se rodina začala vyhýbat všem produktům, které by mohly obsahovat tyto chemikálie, naměřené hodnoty okamžitě výrazně poklesly, aby se nakonec vrátily k původním vysokým hodnotám, když se rodina vrátila zpět k původnímu způsobu života.

A co na to říká odborník? Dr. Emilie Rissman - známá profesorka biochemie a molekulární genetiky z univerzity ve Virgínii říká: „Znovu a znovu pozorujeme jak BPA způsobuje u myší a krys zvýšenou úzkost a také syndrom ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)“. Výzkum, který tato výzkumnice už dříve prováděla se svými kolegy prokázal, že BPA způsobuje mnoho zdravotních potíží, jako jsou např. dětská obezita, autismus nebo neplodnost.

„A to jen popisuji už dlouho známé skutečnosti,“ dodává Dr. Rissmanová. „Tyto výsledky už byly vícekrát revidovány, je snadné je replikovat a měly by se stát pro ostatní vědce základním měřítkem.“

Mezi nejhorší zamořovatele patří konzervovaná jídla, papír do termálních tiskáren a antibakteriální mýdla.

Jakmile se A. Canningová vrátila zpět k jídlům z mikrovlnky, konzerv, k dietním limonádám a k polotovarům plným chemikálií a současně začala používat obvyklou kosmetiku i čistící prostředky, její hladiny nebezpečných látek opět rychle narostly. Když ale znovu tyto věci vyřadila a zaměřila se pouze na čerstvé organické potraviny a odložila běžné makeupy a čistící prostředky, její testy vykázaly zase velmi nízké hladiny nebezpečných látek v moči. To jen ilustruje důležitost snahy vyhýbat se všem hlavním zdrojům chemických znečištění.

A co patří mezi nejvýznamnější zdroje? Jsou to termální papír v tiskárnách, konzervované potraviny, plastové obaly a tašky, běžná kosmetika, pleťová mléka a také interiéry aut. Používání triklosanu není ani po 25 letech masového výskytu nijak omezováno a běžně se nachází v antibakteriálních mýdlech nebo v čistících prostředcích.


Použité zdroje:
https://www.elephantjournal.com/2013/03/dateline-tv-producer-tested-for-chemicals-what-she-finds-may-shock-you-video-mae-wu/
https://www.naturalnews.com/039593_endocrine_disruptors_BPA_food.html
https://www.nbcnews.com/video/dateline/51320243
https://www.nbcnews.com/video/dateline/51320257




(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/z039839_BPA_phthalates_triclosan.html)

—————

Zpět