Čtyři příznaky že se necháváte ovládat jinými lidmi

07.12.2014 10:03

Mike Bundrant

Kdy by se chtěl nechávat nenápadně řídit jinými lidmi nebo velkými systémy?

Vypadá to ovšem, že mnoho lidí tomu podléhá. Jen málo z nich si to připustí a vymaní se z takové situace. Pokud máte sklony se nechat ovládat, s téměř 100% jistotou se toto přání ukrývá ve vás samotných. A bývá uchováváno pěkně hluboko!

A jak je to možné odhalit?

Věnujte pozornost svému jednání. Jděte po jeho původu a spojujte si jednotlivé body. Je to něco, co většina profesionálních pečovatelů o duševní zdraví nedokáže s vámi bohužel provést. Ale vy se můžete naučit, jak to udělat správně, už jen z tohoto článku.

Pokud vykazujete některé z následujících příznaků, pak si v sobě zřejmě nosíte tajné přání nechat se ovládat někým jiným

Projděte si následující body a zjistěte si, jestli se vás týkají:

1. Nevyjadřujete své názory

Jste s někým nebo ve skupině. Kolem víří nápady, ale žádný není váš a přitom k tomu máte co dodávat. Máte své nápady, talent i postřehy. Ale přitom byste dokázali pouze zpochybňovat některé ze závěrů, které jsou rozvíjeny přímo před vámi.

Vy však jen zmlknete a odoláváte příležitosti se zapojit. Podívejte se blíže na svou rezistenci - v jejím pozadí možná uvidíte

Strach. Co by se stalo, kdyby odmítli?

Sebekritika. Hlas ve vaší hlavě jenž vám říkáTvé nápady jsou hloupé.

Rezignace. Koho to zajímá, stejně se nedá nic dělat.

Všechny tyto myšlenky a pocity vám dávají pocit bezpečí, protože jste jako za štítem. Bezpečí je pro vás jako teplá přikrývka, která vás chrání. Bezpečí je druh emočního potěšení, které vyhledáváte svou nečinností. Chcete mít svobodu a znát riziko.

2. Neumíte říci ne

Lidé od vás vždy něco chtějí. Potřebují vaši laskavost. Očekávají něco a nebojí se na vás spoléhat.

Máte tendenci se upsat k čemukoliv, co od vás lidé chtějí - a to dokonce i tehdy, když to nezvládáte. Pokud budete na všechno odpovídat „ano“, dovede vás to do nešťastné pasti. Neustále toho máte na práci více, než dělají jiní pro vás - a lidé pro to nemívají velké pochopení.

Pojďme nahlédnout do této pasti utrpení. Uvnitř ní možná naleznete toto:

Roztrpčení. Jak jen mohou ostatní mít přede mnou tolik výhod?

Strach. Pokud řeknu ne, budou ostatní nenávidět.

Vinu. Když řeknu ne, nejsem dobrým člověkem

Toto jsou silné emoce. Abyste se s nimi vypořádali, to by vyžadovalo držet si před lidmi svou pozici a přijímat svou zranitelnost. Nemuseli by vás mít rádi. Možná by vás pokládali za sobce. Možná by s vámi přerušili kontakt.

Než abyste se vystavovali takovému riziku, volíte si familiárnější přístup a nakládáte na sebe břemena. To je pro vás způsob, jak hledáte bezpečí před konflikty.

A jsme zase zpět u bezpečí - které znovu znamená teplou přikrývku odloučenosti.

3. Řeknete si, že na tom nezáleží

Vy byste se mohli otevřít a dát lidem znát, kdo vlastně jste. Mohli byste vyjadřovat své názory a přispět k tomu, aby se věci hýbaly. Mohli byste zaujmout životní postoj - váš postoj.

Místo toho ale stočíte svůj pohled a řeknete si, že na tom nezáleží. Nic se tím podle vás nezmění. Na konci se stejně nic nevyřeší.

Co bývá skryto za takovým postojem? Určitě správně tušíte, že vaše bezpečí ústupu a úlevy.

4. Připadáte si bezradní

Máte své sny. Vymýšlíte si cíle a děláte si plány, jak změnit svět, aby v něm bylo líp. Jejich realizace občas ale bývá obtížná. Když se vynoří nějaké potíže, vy ustoupíte, sbalíte si věci a jdete domů.

Stáváte se bezradní, protože se na běžné překážky díváte jako na nepřekonatelné. Co bývá na pozadí takové bezradnosti?

Přání, aby se o vás někdo staral. Očekávání bezpečí, pokud se vyhnete potenciálnímu selhání. Kdo by se nechtěl cítit v bezpečí a být opečováván?

Vyhledávání bezpečí, odepření si něčeho a vzdalování se od příležitostí bývá natolik lákavé, že někteří to dělají po celý život. Nejsou prostě ochotní přijímat sociální nebo emoční rizika, aby věci kolem sebe změnili.

Problém je ten, že je to jako výměnný obchod. Kupujete si bezpečí a obětujete svou inteligenci a možnost se účastnit, a také zapomínáte na svá přání a sny. A to je sebedestruktivní směna.

Jak postupovat, pokud děláte takové věci

Berte to za své.

To bývá vždy prvním krokem. Nedokážete činit vědomou volbu u něčeho, co leží vně vaší vědomé pozornosti. Buďte k sobě poctiví. Můžete si dokonce i přiznat: „Dávám přednost emočnímu bezpečí před rizikem a ziskem z toho, že zaujmu pevný životní postoj.“

Tak tady to máte. A co dál?

Poznávejte, jak vaše psychika přetvářela tyto sebedestruktivní činy do takových, které vedly k potěšení z uvědomovaného emočního bezpečí. A to je sebesabotáž. Bývá vytvářena negativními psychickými sklony, které se tu dostaly už před dlouhou dobou. Jen málo lidí bývá dnes schopných diskutovat o kořenech sebesabotáže, proto se tomu potřebujeme učit.

Na následujícím odkazu si můžete prohlédnout video o tom, jak působí sebesabotáž na té nejhlubší úrovni. Díky tomu pak můžete začít pracovat na své cestě ven:
https://inlpcenter.org/aha-process-self-sabotage

Pokud zjistíte, že máte tendence pokračovat s bolestnými věcmi a pomíjíte věci, které vám dávají radost, pak byste si měli přečíst tento článek:
https://inlpcenter.org/3-synergistic-life-skills-that-will-get-you-through-any-difficulty-except-one/


 


(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/047288_psychological_attachment_self-sabotage_controlling_people.html)

—————

Zpět