Je to jinak: zvýšená konzumace soli vás nepřinutí pít více vody - výsledek bývá právě opačný

27.06.2017 20:56

 

Earl Garcia

Nedávná významná studie odhalila, že navzdory obecnému přesvědčení, konzumace jídel z vyšším obsahem soli v nás nevyvolává žízeň. Vědci přišli na to, že zvýšený příjem soli mívá přesně opačný účinek: v těle se začne zadržovat více vody a to pak v důsledku vede ke snižování jejího příjmu. Tuto studii prováděl mezinárodní tým pracovníků několika německých institucí: the German Aerospace Center, the Max Delbrück Center for Molecular Medicine, a the Vanderbilt University a v jejím rámci byly shromážděny data od dvou skupin, sestavených z deseti mužských dobrovolníků. Tyto skupiny byly uzavřeny ve dvou simulačních zařízeních pro vesmírné lety a byly jim vytvořeny dvoje rozdílné letové podmínky. Výchozím úkolem bylo simulovat let na planetu Mars. Posádkám byly podávány potraviny podle shodně sestavených jídelníčků po dobu mnoha týdnů a tyto se odlišovaly pouze svým obsahem soli. První skupina byla vyšetřována po 105 dnech a druhá po 205 dech pobytu v izolaci.

V článku, popisujícím tuto studii na serveru GlobalNews (viz odkaz na konci článku), uvedli autoři studie toto: „U dlouhých letů bývá uchovávání každé kapky vody velmi důležité. Propočty nezbytných zásob mohou být ovlivněny také vztahy, které existují mezi příjmem soli a pitím vody - meziplanetární cestovatel by přece neměl zemřít žízní proto, že si své jídlo rád trochu přisolí. Reálným záměrem této simulace bylo vytvoření prostředí, ve kterém by mohly být u posádky řízeny a vyhodnocovány všechny aspekty její výživy - a to včetně spotřeby vody a soli.“

V rámci této studie se zjistilo, že zvýšený příjem soli měl za následek i její vyšší obsah v moči. Vědci však současně zaznamenali u účastníků experimentu i její menší objem. Podle zjištění vědců strava s vyšším obsahem soli u dobrovolníků způsobila, že pili méně. Také se zjistilo. že sůl zřejmě v ledvinách spouští mechanismus, který vyvolává zadržování vody.

Dříve se věřilo tomu, že elektricky nabité částice vodíku a chlóru se váží na molekuly vody a jsou pak z těla vyplavovány močením a moči je proto více. Během studie se ale zjistilo, že soli byly sice vylučovány v moči, ale voda se vracela zpět do těla.

 

Další experimenty mohou objasnit tento záhadný mechanismus

Vědci následně opakovali tento experiment na myších a došli k poznatku, že urea (sloučenina, která se tvoří v játrech a ve svalech proto, aby mohly být z těla vylučovány dusíkaté látky) je zřejmě nějakým způsobem zapojena do zadržování vody v těle. Dochází pak k její akumulaci v ledvinách a brání odvodňování, které by jinak způsoboval sodík nebo chlor. Vědci mohli konstatovat, že ledviny v takové situaci slouží jako biologická bariéra, která odděluje soli od vody a tím zabraňuje ztrátám vody.

Studie rovněž odhalila, že tento mechanismus nezpůsobuje žízeň, ale u pozorovaných zvířat zjevně dochází ke zvyšování pocitů hladu. Tento jev se odrážel i v experimentu, na kterém se účastnili lidé, kteří rovněž popisovali své pocity hladu.

Získané závěry nám poskytují nový pohled na funkce, které plní urea v našem těle. „Nejedná se o pouhý odpadní produkt, jak se dříve předpokládalo. Naopak se ukazuje, že jde o velmi důležitý osmolyt - sloučeninu, která se váže na vodu a pomáhá k jejímu transportu. Její přídavnou funkcí je zadržovat vodu, když se naše tělo zbavuje soli. Příroda tak zjevně nalezla svou cestu, jak zakonzervovat vodu, která by jinak byla vyloučena močí i se solí.“ To řekl jeden ze spoluautorů studie, profesor Friedrich Luft.

Tyto výsledky nám rovněž přinesly nové poznání o tom, jak se v lidském těle odehrává homeostáze vody. „Od této chvíle musíme na tento proces nahlížet jako na spojenou činnost jater, svalstva a ledvin. I když tím není přímo ovlivňován krevní tlak nebo jiné ukazatele kardiovaskulárního systému, je zároveň zřejmé, že i tyto mají těsnou souvislost s homeostází vody v našem těle (která pečuje o zajišťování optimálního množství vody) a to pak ovlivňuje naši životní energii.“ To jsou slova dalšího spoluautora studie, Jense Titzeho.

Tyto informace byly publikovány v magazínu The Journal of Clinical Investigation.


Zdroje: 
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170417182920.htm
https://globalnews.ca/news/3386075/salt-makes-you-want-to-drink-less-and-eat-more-mars-simulation-study-finds/
https://Discoveries.news/


 

 

(Přeloženo z www.naturalnews.com/2017-04-22-dietary-myth-busted-eating-more-salt-does-not-make-you-drink-more-water-you-actually-use-less-water-as-a-result.html)

—————

Zpět