Vědci vyděšeni: chlor v bazénech mění opalovací krémy na karcinogenní chemikálie přímo na vaší pokožce

09.11.2017 18:08

Isabelle Z. Tags

Jestliže si myslíte, že pro sebe a své děti děláte dobře, když se před ponořením do bazénu mažete opalovacími krémy, měli byste si to ještě promyslet. Podle jedné z nových vědeckých studií patří opalovací krémy na seznam výrobků, které nám více ubližují než prospívají. Její autoři - vědci z Ruska v ní odhalili destrukční účinky chloru v bazénech na tuto kosmetiku.

Zmíněná studie byla prováděna na Státní Lomonosovově univerzitě v Moskvě a jejím výsledkem bylo překvapivé zjištění, že nejrozšířenější aktivní složka opalovacích krémů - avobenzon, se v chlorované vodě rozkládá na velmi nebezpečné sloučeniny. Výsledkem jsou především fenoly a acetyl-benzeny, které vzhledem ke své toxicitě vyvolávají největší obavy. K této reakci přitom dochází přímo na naší mokré pokožce, kdy opalovací krém reaguje vlivem UV záření a chlorované vody. Nově vzniklé chemické látky způsobují problémy v imunitním systému, s plodností žen a jsou rakovinotvorné.

V bazénech, kde se do vody přidávají soli na bázi mědi (aby se dosáhlo modrého zabarvení), bývají chemické reakce ještě horší - opalovací krémy se rozkládají na bromoform, který vyvolává problémy v nervovém systému, játrech nebo ledvinách.

Nejde tu však pouze o opalovací krémy - avobenzon se také často přidává do hydratačních krémů nebo rtěnek, které deklarují ochranný faktor proti slunci.

Měli bychom se vyhýbat avobenzonu?

I když stále zůstává mnoho nezodpovězených otázek o tom, jaké mohou být všechny účinky výše zmíněné chemické reakce, i tak tu existuje dostatek důvodů k obavám.

Jeden z významných dermatologů - Daniel Aires z univerzity v Kansasu vydal například toto prohlášení tisku: „Avobenzon se může štěpit na několik velmi škodlivých sloučenin, z nichž některé patří do kategorie karcinogenů. Dosud se nám ale nepodařilo zjistit, kolik takových sloučenin dokáže vstřebat naše pokožka a jaké jsou hranice, kdy již může vzniknout rakovinné bujení. I tak je to určitě alarmující.“

Dále také vyslovil varování, které se týká aplikací těchto druhů krémů u malých dětí, u kterých může docházet i k vnitřní kontaminaci (protože si mohou třeba olizovat ruce po koupání v bazénu)

Současně se nyní vědci zajímají i o to, nakolik se avobenzon rozkládá v čisté nebo v mořské vodě, aby mohli stanovit, zda i v těchto případech existují podobná nebezpečí.

Existuje i bezpečnější ochrana před sluncem

Jestliže hledáte bezpečnější ochranu před opálením, pak je mnohem vhodnější používat přípravky na bázi oxidu zinku. Spolehlivé srovnání opalovacích krémů naleznete například v databázi EWG (The Environmental Working Group) ne jejich webu https://www.ewg.org/skindeep/. Tam se můžete dozvědět, ze kterých složek se tyto krémy skládají a prostudovat si odborné posudky, které vám pomohou si vybrat ty výrobky, které nebudou nebezpečné pro vaše zdraví.

Ochránit se před nebezpečím můžete i tím, že na přímém slunci budete venku pobývat jen krátkou dobu. Pro dostatečnou tvorbu vitamínu D stačí našemu tělu pouhých 15-20 minut slunění denně. Tento vitamín nám následně pomáhá proti vzniku mnoha druhů rakovin. Takovéto zdravé slunění by rovněž pomohlo odstranit náš všeobecný deficit vitamínu D, kterým trpí velký počet Američanů a který mívá souvislost s onemocněními diabetem, rakovinou, s chorobami ledvin, srdce, s obezitou nebo i s depresemi. Opalovací krémy vlastně blokují produkci vitamínu D v našem těle a činí jeho všeobecný deficit ještě horším. Pokud vás čeká dlouhý pobyt na slunci, pak byste samozřejmě měli svou pokožku chránit. Ale měli byste si po přiměřenou dobu dopřát také slunění bez ochrany, abyste si zajistili svou vlastní produkci vitamínu D.

Je dobré také vědět, že svou přirozenou odolnost proti spálení můžete podpořit i stravou. Ukázalo se, že takto účinkují přírodní antioxidanty - zaměřte se proto hlavně na ovoce, které je jejich nejbohatším zdrojem (především jsou to bobuloviny).

Pro některé může být dost znepokojující poznatek, že něco, co by nás mělo chránit, může mít ve skutečnosti i opačné účinky. Vždy je důležité tomu porozumět, abychom neměli falešný pocit bezpečí. Mnoho opalovacích krémů obsahuje toxické chemikálie a nyní se navíc ukazuje, že vodní bazény s další chemií tuto toxicitu ještě zvyšují.


 

Použité zdroje:
https://www.thesun.co.uk/living/3906262/swimming-in-a-chlorinated-pool-can-turn-sun-cream-toxic-increasing-risk-of-cancer-scientists-warn/
https://www.yahoo.com/beauty/popular-sunscreen-ingredient-avobenzone-harmful-212345822.html
https://www.kansascity.com/living/health-fitness/article158801264.html
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4649842/Don-t-swim-wearing-sunscreen.html
https://www.naturalnews.com/032815_sunscreen_chemicals.html


 


 

(Přeloženo z www.naturalnews.com/2017-07-11-science-shock-chlorine-in-swimming-pools-transforms-sunscreen-into-cancer-causing-toxic-chemical-right-on-your-skin.html)


 

—————

Zpět