Umělá sladidla – stále se jen zjišťuje, jak jsou toxická

05.03.2011 21:54

Ethan Huff


Poslední studie, která byla presentována na výročním setkání amerických specialistů na nemoci ledvin (the American Society of Nephrology) v San Diegu dochází k závěru, že u dospělých žen, které vypijí denně nejméně dvě minerálky s umělými sladidly, bývá pozorován v průběhu 10 let až 30% pokles funkčnosti ledvin. Toto zjištění nepřímo ukazuje na to, že umělá sladidla, jako je aspartam a sukralosa bývají viníky rychlé degenerace glomerulární účinnosti filtrace v ledvinách u těch, kteří konzumují nadměrná množství uměle slazených sodovek a minerálek.


Vedoucími studie byli Dr.Julie Linová ze ženské nemocnice v Bostonu a její kolega Dr. Gary Curhan. Výzkum zaměřený na účinky, které mají přijímaná umělá sladidla na oslabování ledvin, upozornil na jedno z mnoha nebezpečí, která od nich hrozí.


Obdobně i v roce 2005 byla prováděna studie vedená Dr. Morando Soffrittim v Centru pro výzkum rakoviny, která znovu potvrdila to, co nezávislí vědci zjistili už před více než 30 lety: konzumace aspartamu vede k mnoha onemocněním a chorobám, mezi které patří zhoubné nádory, nemoci lymfatických žláz, leukémie, poškození vnitřních orgánů, přechodné karcinomy buněk, poškození nervů a předčasná úmrtí.


Původní souhlas s používáním aspartamu, který udělil americký úřad pro schvalování léků a potravin (FDA), se opíral o pochybné studie, později vyvrácené úřadem pro dozor nad kvalitou potravin (the Bureau of Foods). Přestože byla zjištěna pochybení a nedostatky, FDA ignoroval veškerá upozornění a nepříznivé účinky, které se začaly objevovat po schválení aspartamu. Od roku 1974. kdy byl aspartam povolen, až do roku 1990 se například výskyt mozkového tumoru u lidí nad 65 let zvýšil o 65%.


A rovněž sukralosa, která je nabízena jako umělé sladidlo derivované z cukru, byla dána do souvislostí se vznikem chronických onemocnění, mezi která patří poruchy mozku a nervového systému, migrény, zhoubné nádory a oslabení imunitního systému.


Navzdory prohlašováním za bezpečné, jsou komponenty sukralosy ověřitelné toxiny. Mnoho lidí, kteří u sebe zpozorovali škodlivé příznaky sukralosy, se často zotavilo už jen díky tomu, že se jí začali vyhýbat. Laboratorní testy dokládají, že kromě jiných následků způsobuje dlouhodobá konzumace fruktalosy zmenšování brzlíku, který bývá pokládán za biologický zdroj imunního systému.
 

Podle týmu Dr. Soffrittiho většina studií, prohlašujících umělá sladidla za bezpečná, nerespektuje mezinárodně uznávaná pravidla "Good Laboratory Practices“, kterými by se měl řídit postup pro bioanalýzu a zjišťování rakovinotvornosti. Následkem toho jsou pak zkreslené výsledky, odpovídající přání zadavatele studie. V případě studií tohoto druhu nejde o objektivní výsledky, ale o doložení bezpečnosti – jejich finanční náklady často hradí společnosti vyrábějící škodlivá potravinová aditiva.

Jaká sladidla bychom tedy měli preferovat? Měly by to být přírodní produkty, jako neupravovaný med nebo syrový nektar z agáve, které jsou zdravé, bohaté na enzymy a při umírněném používání nám prospívají. Další skvělou volbou je přírodní extrakt ze stevie, který navíc neobsahuje žádný cukr ani kalorie, je naprosto bezpečný a vhodný i pro diabetiky nebo pro ty, kteří se chtějí vyhnout konzumaci cukru.

Alternativou pro slazení limonád je stevia nebo ovocné šťávy. Extrakty ze stevie se vyrábí v různých příchutích a mnoho možností pro přípravu rychlých a zdravých nápojů. Ovocné šťávy míchané se sodovou vodou také nabízí osvěžení a utišení žízně pro ty, kterým nevadí občasné menší množství přírodního cukru.


Existuje množství alternativ k umělým chemickým sladidlům, jako jsou aspartam, sukralosa a sacharin – ale často bývá obtížné se s nimi setkat v hotových potravinách. Vezměte to jako další velkou motivaci k tomu, abyste upřednostňovali zdravé potraviny, které jsou ve stavu co nejbližším svému přírodnímu výskytu.

 


Zdroje:

https://www.webmd.com/news/20091102/diet-sodas-hard-on-the-kidneys

https://www.ajc.com/health/content/shared-auto/healthnews/food/632395.html

https://www.sweetpoison.com/pdf/Soffritti_et_al_in_EHP.pdf

https://www.janethull.com/newsletter/0206/bella_italia_the_soffritti_aspartame_study.php

https://www.naturodoc.com/library/nutrition/aspartame.htm

https://www.holisticmed.com/splenda/

https://www.holisticmed.com/aspartame/


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/027491_aspartame_sweeteners_health.html

 

—————

Zpět