Znečištěný vzduch v budovách: podívejme se na jeho příčiny a řešení

05.03.2011 22:17

Kim Evans


Na základě zjištění Americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) bývá vnitřní znečištění vzduchu často 2 až 5-násobně horší než mívá vzduch venku. V extrémních případech bylo dokonce naměřeno znečištění až 100-násobně horší. Příčinou tohoto stavu bývají částečně různé těkavé chemické látky, které jsou součástí čistících prostředků, sprejů na vlasy a parfémů, které doma běžně používáme. Dalším původcem tohoto problému je to, že mnoho věcí uvnitř domů a materiálů použitých při jeho stavbě bývá celé roky trvalým zdrojem jedovatých plynů. Jedovaté plyny a chemikálie bývají nejvíce uvolňovány z koberců, sprchovacích závěsů, barev, čalounění, překližek, dřevotřískových desek, skříní, počítačů a ze syntetických materiálů. A protože domy dnes bývají většinou dobře izolovaná a uzavřené, zůstávají vzniklé toxiny uvězněné uvnitř, abychom je pak museli dýchat.

Avšak je tu řešení, které obdobně jako při mnoha jiných problémech pochází od přírody – a nikoliv díky chemické továrně. Studie prováděné v NASA dokázaly, že pokud budete mít v domě větší množství rostlin, podaří se vám detoxifikovat znečištěný vzduch uvnitř budovy až z 85%.

Některé rostliny totiž dokáží působit jako vzduchový filtr a jsou schopné likvidovat především formaldehydy. Jiné jsou zase účinnější na benzen, kysličník uhelnatý a trichloretylen. A všechny tyto chemikálie bývají bohužel velmi často přítomné ve většině našich domácností. Pokud vás zajímá, jakým způsobem se stává vnitřní vzduch tak toxický, probereme si některé časté zdroje těchto chemikálií.

Běžní původci znečištění vzduchu v budovách:
Formaldehyd bývá používán při výrobě překližek, dřevotřísek a lepidel; vyskytuje se ve většině skříní, koberců a ve zdech. Pravidelně si jej do domu donášíme i v drogistickém zboží – bývá běžně i v papírových kapesníčcích a ručnících. Je uvolňován také jako součást cigaretového kouře a ze zařízení na spalování. V domech s garáží se uvolňuje z výfuků aut. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje formaldehyd jako jeden z nejvýznamnějších karcinogenů.

Benzen je ropným produktem; bývá používán při výrobě čistících prostředků, latexových barev, olejů, pěn, barviv a gumy. Je běžnou součástí stavebních materiálů, výfukových plynů a především je v cigaretovém kouři. Benzen byl dokonce zjištěn i v některých farmaceutických produktech a je znám tím, že vyvolává leukémii.

Trichloretylen lze nalézt v barvách, leštidlech, šamponech na koberce, čističích skvrn a odmašťovadlech. Je rovněž používán při suchém čištění, které se už ale neprovádí tak často. Protože ale bývají touto látkou kontaminované i některé vodní zdroje, dostává se do ovzduší v domě ze sprch. Trichloretylen je znám jako látka tlumící centrální nervový systém.

Kysličník uhelnatý se nalézá v domech s plynovým sporákem a pravidelně se vyskytuje ve vysoké koncentraci při opotřebovaných nebo špatně udržovaných ohřívačích vody. Pokud je s budovou propojena garáž, dostává se do ní tento plyn jako součást výfukových plynů z auta. Při vyšších koncentracích dokáže kysličník uhelnatý způsobit i náhlé úmrtí.

Rostliny schopné účinně odstraňovat jedovaté složky ze vzduchu v budovách:
Mezi nejvýkonnější rostliny, odstraňující tyto nebezpečné chemikálie ze vzduchu patří tyto:

Palmy: hlavně druhy Areca, Bamboo a Phoenix roebelenii
Kapradiny: především Nephrolepis exaltata
Břečťan evropský
Lopatkovec (Spathiphyllum floribundum)
Chryzantémy a astry (Asteraceae) včetně gerber
Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum)
Dracéna

Je také samozřejmě velmi důležité každodenně otevírat okna a dveře svého domu, aby se umožnila výměna vzduchu. Jako bonus produkují pokojové rostliny kyslík, který pak dýcháme a je známo, že jejich přítomnost v místnostech snižuje stresovou zátěž obyvatel.

V domě s obytnou plochou do 200 čtverečních metrů je doporučováno pěstovat asi 15-20 rostlin.

Další informace:
www.detox.net.au/articles/detox/natural-air-purifiers-plants.html
https://ecohomeresource.com/2009/06/10-housplants-which-will-detox.html
www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/formaldehyde
www.atsdr.cdc.gov/csem/benzene/physiologic_effects.html
www.rabies.ncdhhs.gov/epi/oee/hace/pdf/TCEfactsheet.pdf
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1568130/
www.environment.gov.au/atmosphere/airquality/publications/sok/trichloroethylene.html
www.hindustantimes.com/lifestyle-news/goodliving/Plants-at-workplace-help-reduce-stress/Article1-473494.aspx


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/028018_indoor_air_pollution.html)

 

—————

Zpět