Producenti cukru se ve svém absurdním obhajování isoglukózy chovají podobně jako tabákový průmysl

06.03.2011 16:58

Ethan A. Huff

Rafinovaná sladidla, jako jsou bílý cukr nebo kukuřičný sirup (označovaný také jako isoglukóza nebo high fructose corn syrup – dále HFCS) jsou nezdravá. O tom nebude zřejmě potřeba přesvědčovat nikoho, kdo se zajímá o přírodní péči o zdraví. Stále nové a nové odborné studie nám prokazují, že tato toxická sladidla vedou k obezitě, diabetu, kardiovaskulárním nemocem a k dalším vážným chorobám. V běžných médiích ovšem stále ještě probíhají debaty o tom, zda jsou tyto toxiny opravdu škodlivé a kterému sladidlu vlastně dávat přednost.

Nemůže tedy být žádným překvapením, že mezi největší zastánce vyráběného cukru patří společnosti, které jsou jeho producenty. Nelze se divit, že asociace těchto výrobců vynakládá vysoké částky na marketingovou propagandu bezpečnosti HFCS – jedná se totiž o zboží, přinášející producentům největší příjmy. Jednou z jejich nejvýraznějších lží, které takto rozšiřují, bývá tvrzení, že HFCS jsou přírodním produktem, protože pochází z kukuřice, a že při umírněné konzumaci vůbec neškodí.

Většina lidí, kteří mají alespoň malé vědomosti o této problematice, určitě takovým tvrzením neuvěří. Oporou jim bude nesčetné množství vědeckých studií, které dokládají, že průmyslově vyráběná sladidla, mezi která patří i HFCS, bývají nejvíce odpovědná za americkou epidemii obezity.

Také Americká asociace proti nemocem srdce (American Heart Association) souhlasí s tím, že nadměrná spotřeba cukru škodí. K ní se přidává i mnoho odborníků na výživu, kteří poukazují na nebezpečí, spojená s nadměrnou konzumací cukru. Je tu však stále jeden problém. Pozornost bývá zaměřována převážně na rafinovaný cukr a HFCS – diskutuje se o tom, zda je jeden zdravější než druhý a pomíjí se otázka, jaký je rozdíl mezi vysoce rafinovanými a přírodními cukry.

Zdá se, že větší část západního světa inklinuje k ideologii, která nerozlišuje mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem a zdravotní účinky vyhodnocuje podle počtu kalorií, konzumovaných člověkem. Mnoho tzv. odborníků na výživu tvrdí, že nižší spotřeba rafinovaného cukru i HFCS by neměla být problematická, jelikož kalorický příjem je takto udržován v doporučovaných mezích.

Tento způsob myšlení sebou ale přináší problémy – pomíjí se, zda průmyslově zpracované složky potravin představují zdravotní rizika a pozornost je zaměřována pouze na kalorický obsah. Počty kalorií jsou pouze odvozeným měřítkem množství energie, avšak způsob, jak lidské tělo potravu zpracovává, je mnohem komplexnější, než prosté poměřování kalorií.

V tomto případě je pravda taková, že jak rafinovaný cukr, tak i HFCS jsou zdraví škodlivé, ať už jsou konzumovány s mírou nebo přespříliš. Čím více jich člověk konzumuje, tím se mu daří hůře a debaty na toto téma se soustřeďují zpravidla špatným směrem.

Nejvhodnějšími zdroji cukrů jsou ty, které se vyskytují přirozeně např. v ovoci nebo zelenině. A pokud se připravuje jídlo podle receptu, ve kterém je uváděn cukr, pak přirozenou volbou může být stévie, syrová agáve nebo kokosový cukr. Tyto jsou mnohem lepší, protože obsahují navíc i vitamíny, minerály a výživné látky, o které bývá rafinovaný cukr v průběhu výrobního procesu ochuzován. Tyto doprovodné složky pak příznivě působí při trávení a asimilaci cukrů, což dovoluje tělu udržovat si optimální hladinu cukru v krvi. Pokud tyto doprovodné složky schází, tělo není schopno zpracovat cukr jaksepatří a to pak vede k všemožným zdravotním problémům.

Společnosti, produkující rafinovaný cukr, by se neměly chovat podobně jako tabákový průmysl – místo obhajování své škodlivé produkce by měly uznat tento stav a raději začít investovat do výroby přírodních alternativ. Protože k tomu ale zatím nechtějí projevit vůli, měli by lidé, kteří si cení svého zdraví, vytrvat v šíření pravdy mezi svými přáteli a ve svých rodinách. Bylo by žádoucí přesměrovat zákazníky pryč od toxických umělých sladidel, která momentálně dominují na běžném trhu s potravinami a nápoji.


 


Zdroj:
https://www.usatoday.com/news/health/2010-03-02-sugarwars02_ST_N.htm


 


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/028995_HFCS_sugar_industry.html)

PS:
o tom, jak lidské tělo reaguje na HFCS se lze dočíst např. na adrese:

https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva-2/tloustnete-mozna-za-to-muze-fruktoza.aspx

 

—————

Zpět