Sledování televize před spánkem způsobuje chronické zdravotní problémy

03.03.2011 20:44

David Gutierrez


Podle studie, prováděné na the University of Pennsylvania a prezentované na výročním setkání, pořádaném sdružením the Associated Professional Sleep Societies, vychází najevo, že sledování televize večer před spánkem je významným faktorem při vzniku chronických zdravotních problémů.


Přestože většina dospělých potřebuje přinejmenším 7 až 8 hodin spánku denně, téměř 40% dospělé populace v USA to nedodržuje. A přitom nedostatek spánku je jedním z hlavních faktorů, které se podílí na chronických potížích, mezi které patří např. obezita, srdeční nemoci a deprese.

Ve snaze najít snadný způsob, jak motivovat veřejnost k delšímu spánku, se výzkumníci zaměřili na 21 475 dobrovolníků ve věku od 15 let a sledovali jejich aktivity dvě hodiny před usnutím a dvě hodiny po ranním probuzení. A zjistilo se, že většina lidí po probuzení cestuje do zaměstnání, a přibližně 70% tráví přinejmenším část sledované doby sledováním televize.


Průměrný Američan tedy tráví nejméně jednu hodinu před spaním před televizorem. I když výzkumníci očekávali takový výsledek, byli překvapeni nad zjištěním, že lidé byli evidentně často připraveni si určovat hodinu odchodu ke spánku podle televizních programů a méně už podle své ospalosti nebo potřeby ráno vstávat brzy.


Jeden z výzkumníků, Mathias Basner, konstatoval: „Lidé prostě jen čekají, až show skončí, a teprve pak jdou do postele.“

Další z vědců, David Dinges dodal: „Když vezmeme v úvahu vztah nedostatku spánku ke zdravotním rizikům, dostává se do popředí skutečnost, že mnoho Američanů trpí chronickým nedostatkem spánku kvůli své volbě životního stylu.“

V rámci zmiňované studie vědci také zjistili, že lidé žijící na horách nebo v zónách s centrálním časem, kde většina televizních show končí o hodinu dříve, mívají spánek delší než ti, kteří žijí v Pacifické nebo východní zóně.

„Podle našich zjištění by nejvhodnějšími změnami návyků, které vedou k prodloužení spánku a tím i ke snížení jeho chronického nedostatku, mohly být zkrácení večerních pobytů u televize a posunutí ranních nástupů do zaměstnání,“ řekl Mathias Basner.


„Protože pružná pracovní doba není možná ve všech případech, zbývá hlavně možnost vzdát se některých televizních pořadů, aby bylo možné zajistit přiměřený spánek. V sázce je něco mnohem cennějšího – naše zdraví.“

 


Zdroje:

www.telegraph.co.uk

latimesblogs.latimes.com


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/027406_health_television_problems.html)

 

—————

Zpět