Téměř polovina Američanů je pro legalizaci marihuany

16.04.2011 22:13

Jonathan Benson

Nový výzkum veřejného mínění, provedený Gallupovým ústavem, zjistil, že mnohem více Američanů než v dříve dává přednost legalizaci marihuany pro všeobecné použití a počet lidí, kteří nesouhlasí, je nyní vůbec nejnižší. Toto zjištění přichází v rozhodující chvíli, protože Kalifornie se připravuje na hlasování o legalizaci jejího pěstování a indikuje významnou změnu v názoru veřejnosti na tuto kontroverzní rostlinu.

Když si výsledek průzkumu porovnáme s obdobnými výstupy z 60. a 70. let min. století, kdy Gallupův ústav poprvé přišel s průzkumy o marihuaně, tehdy podporovalo její legalizaci méně než 12% obyvatel a toto procento se postupně zvyšovalo na 28% v roce 1978. Poté následovalo období stagnace a v období 1985 – 2000 podpora jen lehce narůstala. K hlavnímu nárůstu došlo až od roku 2000.

Dnes tedy můžeme konstatovat, že kolem 46% Američanů podporuje legalizaci marihuany pro obecné použití a 50% je proti. Pokud jde ale o podporu jejího používání v medicíně, pak v roce 2005 bylo pro 78% obyvatel a dnes se četnost odhaduje na 70% - přestože podpora pro všeobecné používání nyní dosahuje zatím nebývalé výše.

Z podrobnější analýzy výsledků vychází, že „liberálnější“ je skupina obyvatel ve věku 18-29 let a nejvíce konzervativní jsou voliči Republikánské strany. Muži dávají souhlas častěji než ženy a také lidé na západě jsou přístupnější než středozápadní a jižní státy USA.

Výzkumy v medicíně již prokázaly, že účinná látka z marihuany tetrahydrocannabinol (THC) je přínosem především pro pacienty s rakovinou, neboť brzdí růst nádorů a vyvolává smrt rakovinných buněk[1]. O marihuaně už je rovněž známo, že pomáhá při léčbě chronické bolesti, zlepšuje náladu a dokonce působí i proti Alzheimerově chorobě[2].


 

Použité odkazy:
[1] https://www.naturalnews.com/029780_marijuana_cancer.html
[2] https://www.naturalnews.com/020667_A

Další informace:
https://www.naturalnews.com/Marijuana.html
https://www.gallup.com/poll/144086/New-High-Americans-Support-Legalizing-Marijuana.aspx



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/031928_marijuana_legalization.html)

 

—————

Zpět