Sledování televize – každá hodina může zkrátit život až o 22 minut

28.09.2011 19:47

Anthony Gucciardi

Nová zpráva, nedávno publikovaná univerzitou v Queenslandu, odhalila velmi překvapivé informace. Podle ní si člověk zkrátí svůj život o 22 minut za každou hodinu, kterou stráví sledováním televize. Pokud tedy lidé v průměru tráví touto činností denně 6 hodin, připravují se tak až o 5 roků svého života. Vypadá to, že sledování televize by mohlo být pro zdraví podobně rizikové, jako jsou kouření nebo nadváha.

Výzkumníci z the University of Queensland v Austrálii udávají: „čas, po který sledujeme televizi má zřejmě obdobné škodlivé účinky na zdraví, jako nedostatek pohybové aktivity, obezita nebo kouření; každá hodina před televizí může zkracovat život až o 22 minut.“

Sledování televize je ale v dnešní době jednou z nejčastějších a nejoblíbenějších „aktivit“. Kvůli nebývalému rozšíření této činnosti není možné přehlížet účinky, které to běžné populaci přináší. Dnešní doba už je charakteristická tím, že televizi můžete často nalézat skoro v každé místnosti v kterémkoliv rodinném domě. Tato už nebývá pouze součástí obývacích místností.

Doporučení prosazovaná v Austrálii nebo v Americe přitom radí, aby děti netrávily před televizními obrazovkami více než 2 hodiny za den. Na základě nově zveřejněných informací je však zřejmé, že by rodiče měli svým dětem omezovat sledování televize co nejvíce. Takovýto přístup nejenže prodlouží životy dospělým, ale mívá i pozitivní dopad na děti – a to hlavně díky zlepšení vzájemné komunikace. Televize totiž není vhodným objektem, na nějž bychom se měli doma neustále soustřeďovat.

Prožíváme nyní dobu, která je technologicky vysoce vyspělá. Než ale došlo k těmto významným pokrokům, děti i dospělí bývali tělesně mnohem aktivnější a pobývali venku mnoho hodin denně. Problémy pocházející od mobilních telefonů, televizorů nebo mikrovlnek tehdy neexistovaly a proto se u lidí nevyskytovalo ani tolik nemocí. To je přesvědčivý důkaz o tom, jak škodlivé bývají nové technologie pro všeobecné zdraví.

Stáváme se už nyní často svědky toho, jak si lidé dávají závazky, že nebudou kouřit nebo začnou zdravě jíst. Tato nová zpráva by tedy měla být využívána k tomu, aby lidé na celém světě mohli ještě lépe pečovat o své zdraví. Televizní přijímač v našich domácnostech není totiž pouhým oblíbeným vybavením, ale u mnoha rodin se posezení u televize už stalo každodenním rituálem. A teď, když byly škodlivé účinky televize odhaleny, potřebují lidé dělat nová vědomá rozhodování a na jejich základě pak měnit svůj životní styl...


 


Zdroje:
https://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8702101/Every-hour-of-TV-watching-shortens-life-by-22-minutes.html
https://naturalsociety.com/tv-watching-hour-shortens-life-22-minutes/
https://lists.essential.org/commercial-alert/msg00009.html
https://www.limitv.org/health.htm



(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/033507_television_lifespan.html)


 

—————

Zpět