Temná stránka energetických nápojů – kvůli dočasnému povzbuzení riskujete zdraví

18.10.2011 21:11

 

Tony Isaacs

Energetické nápoje se staly fenoménem moderní doby, kdy se jich zkonzumuje denně desítky miliónů. Proč by člověk měl odmítat více energie a soustředění, obzvláště pokud je zprostředkováváno nápoji, které často nabízí rostlinné a jiné přírodní ingredience? Jak se ale ukazuje, jsou tu i velmi vážné důvody, proč se jim raději vyhnout – mezi ně patří hlavně nezdravé složky a potenciální zdravotní rizika.

Mezi nejznámější nežádoucí vedlejší účinky energetických nápojů patří zrychlování srdečního rytmu, hypertenze, úzkostlivost, bolesti hlavy a poruchy spánku. Již dříve v tomto roce vyšla zpráva v magazínu The Pediatrics, která varovala před energetickými nápoji a uváděly se v ní možné potenciální následky, jako jsou bušení srdce, záchvaty, infarkty a dokonce i náhlá úmrtí.

Když koncem minulého roku začaly centra ochrany proti jedům vyhodnocovat případy předávkování a vedlejších účinků v celých USA, bylo zaznamenáno 677 případů jen v období říjen až prosinec. Na seznamu nejčastějších potíží se objevily záchvaty, halucinace, rychlý srdeční tep, bolesti v hrudi, vysoký krevní tlak nebo podrážděnost.

Mezi nejčastější složky v energetických nápojích patří cukr a kofein; obě mohou vyvolávat dočasné povzbuzení, ale mohou být následovány dlouhodobou ztrátou energie, způsobovanou přetěžováním adrenalinových žláz a způsobováním jejich vyčerpanosti.

Jedním nejvýznamnějším zdravotním rizikem z mnoha těch, která způsobuje rafinovaný cukr, je riziko vzniku diabetu. Je to choroba, která v USA už dosáhla epidemických rozměrů. Nadměrná množství cukru mohou trvale přetěžovat slinivku – orgán, který vytváří hormon inzulín, jenž má zprostředkovat zpracování cukru v těle. Jestliže se slinivka stane přetíženou kvůli velkému množství zkonzumovaného cukru, diabetes se může rozběhnout.

Některé energetické nápoje mohou obsahovat až sedminásobné množství kofeinu, než se vyskytuje v jednom šálku kávy. Zatímco menší množství kofeinu nebývá považováno za nebezpečné, takovéto vysoké dávky mohou nadměrně stimulovat centrální nervový systém a mohou až nebezpečně zvyšovat krevní tlak a srdeční rytmus. Kofein je navíc i návykovou látkou a mezi jeho abstinenční příznaky patří bolesti hlavy a podrážděnost. Navíc také vyvolává ztráty cenných vitamínů skupiny B, které bývají potřebné pro „normální tvoření energie.“

Pokud není v energetických nápojích používán cukr, nachází se v nich pak podobně nebezpečná umělá sladidla. Snad nejhorší z nich je aspartam a stále rozšířenější náhražkou cukru se stává sukralóza. Jedná se o organickou sloučeninu a obsahuje mnoho složek, které jsou škodlivé živočichům i rostlinám a byly u ní prokázány souvislosti s defekty u novorozenců i s mnoha dalšími prenatálními problémy. Tělo totiž neumí rozlišovat umělá sladidla jako potravinu – namísto toho je zpracovává jako toxiny.

Mezi další potenciálně nebezpečné složky běžně nalézané v energetických nápojích, patří tyto:

*Benzoát sodný. Jedna z loňských vědeckých studií, prováděná experty na molekulární biologii a biotechnologie doložila spojitosti mezi konzervační složkou energetických nápojů – benzoátem sodným a nárůstem produkce volných radikálů a následným poškozováním tělesných buněk. A ještě více znepokojivé je to, že tato látka ve spojení s vitamínem C způsobuje vznik potenciálně karcinogenních benzenů.

* Fenylalanin. Přestože se jedná zároveň o esenciální amino kyselinu, je tato látka zároveň i neurotoxinem a je jedna ze tří hlavních ingredienci pro výrobu aspartamu. Její nadměrné množství v těle způsobí zvýšenou dráždivost neuronů v mozku, která může vést až k usmrcování mozkových buněk.

*Guaranin. Je látkou pocházející ze semen rostliny paulinie nápojné a obsahuje až 4-násobné množství kofeinu než kávová zrnka.

*Chvojník (Ephedra). Keř, který je surovinou pro výrobu drog, vyvolávajících zrychlování srdečního rytmu a zvyšující krevní tlak. Stává se tak už při nízkých dávkách a tyto způsobují i mrtvice nebo záchvaty a vyšší dávky mohou být i smrtelné.

Kromě energetických nápojů však mívám k dispozici i mnohem bezpečnější varianty, jak dosáhnout povzbuzení – například jsou to extrakty ze superpotravin. Nejlepší a dlouhodobě účinnou cestou je aktivní životní styl v kombinaci s dostatečným spánkem, vyhýbání se stresu a toxinům, zdravá strava bohatá na výživné složky.



Další informace:
https://www.livestrong.com/article/24642-main-ingredients-energy-drinks/
https://www.jonbarron.org/diabetes/nl100726/natural-health-newsletter-adrenal-fatigue
https://www.livestrong.com/article/92043-hour-energy-drink-ingredients/
https://www.sweetpoison.com/phenylalanine.html
https://www.associatedcontent.com/article/354447/what_are_the_dangerous_ingredients?cat=5
https://docakilah.wordpress.com/2011/02/18/energy-drinks-dont-energize-they-stimulize-and-can-kill-you/
https://today.msnbc.msn.com/id/41577256/ns/today-today_health/t/energy-drinks-can-be-dangerous-teens-report-says/
https://benjimester.hubpages.com/hub/Sucralose-Dangers
https://www.energydrinktruth.com/dangersofpreservatives.html
https://yourbodygodstemple.blogspot.com/2010/08/dangers-of-sodium-benzoate-fox-news.html


 


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/033794_energy_drinks_side_effects.html)

—————

Zpět