Uvažujete o očkování proti chřipce? Ještě popřemýšlejte.

29.10.2011 11:54

Propagátoři očkování opírají svou argumentaci o vědecké studie a tvrdí, že tímto způsobem prevence se dosahuje asi 60% protektivní účinnosti. V tomto krátkém příspěvku nemíním polemizovat s tímto argumentem, ale zkusím poodhalit způsob, jak k němu statistici mohli dojít. Rád bych vám také názorně předvedl, jak snadno se dá kouzlit se statistickými údaji.

 

Podle statistik za cca 20 posledních let onemocní v ČR chřipkou každý rok asi 8% lidí[1]. Představme si dvě skupiny o počtu 100 lidí. Skupina A je naočkovaná, skupina B nikoliv. Ve skupině A chřipku dostanou jen 3 lidé - což je ve srovnání s 8 nemocnými z druhé skupiny cca 40%. Odtud je tedy brán ukazatel protektivní účinnosti (5 dalších zdravých jedinců ze skupiny A je dáváno do poměru k 8 nemocným ze skupiny B). Vychází nám tak hezky vysoká procenta, na kterých už se dá stavět propagační marketingová kampaň - nemyslíte?

 

Pokud se ovšem na tato čísla podíváte z celé perspektivy (a vezmeme jako základ 100 lidí ve skupině), očkování pomůže prakticky snížit nemocnost ve skupině A o 5%. Všichni ale většinou dobře víme, že výrobce vakcíny pouze odhaduje, který vir v nastávající sezóně převládne a nemusí se vždy přesně „trefit“. Vzhledem k tomu, že vir může navíc v průběhu epidemie mutovat, dovolím si předpokládat, že ve skupině A může onemocnět 5 lidí. A nepříznivé vedlejší účinky vakcín je možné očekávat u cca 1-10% očkovaných. Jde o časté reakce, které mají odeznít v průběhu 1-2 dní. Vzhledem k tomu, že jsem odpůrce očkování a setkal jsem se i s případem, kdy moje kamarádka proležela v posteli po očkování víc než měsíc, budu uvažovat horní hodnotu - tj 10%. (Další možné projevy, které u očkovaných nastávají až po několika týdnech totiž ve statistikách nejsou zahrnovány.)

 

Sečteno a podtrženo:

Bez očkování onemocní chřipkou 8 lidí ze 100.

Očkovaných (možná) onemocní 5 ze 100, ale dalších 10 z nich může očekávat nepříznivé vedlejší účinky a po delší době to může být případně i závažný neurologický problém (těžko se ale prokazuje jeho souvislost s očkováním)...

Nevím jak vám, ale mě dává selský rozum jen jedinou odpověď: ať se nechají očkovat ti, kteří podlehnou oblbování od masmédií (a někdy bohužel i od svého lékaře)...

 

Vsuvka vložená o den později (když jsem si přečetl o prevenci chřipky ještě o trochu víc):

Moji oponenti – zastánci očkování však budou určitě namítat, že riziko onemocnění chřipkou je u některých skupin obyvatel výrazně vyšší, než je výše uvedený celoplošný a dlouhodobý průměr 8%. Lidé, kteří jsou v častém kontaktu s nakaženými, mají výrazně sníženou imunitu či sedí v kanceláři s člověkem, který se rozhodl, že svou chřipku „rozchodí“ (jako se stalo i mě vloni), pak mohou mít pravděpodobnost onemocnění i mnohonásobně vyšší – to vám ale nikdo přesně nevyčíslí. Když má tedy ve 100-členné skupině takových jedinců onemocnět třeba 40 lidí, pak už prevence očkováním může ochránit asi 24 z nich (tj.60%).

Jak to tedy vlastně je? Očkování proti chřipce je kontroverzním tématem a svůj díl pravdy v něm mívají všechny diskutující strany. Co ale nikdo nemůže popírat, jsou možná rizika vedlejších účinků vakcín a dostupnost mnoha jiných přirozených způsobů, jak posilovat svou imunitu. A když už nás nemoc postihne, měli bychom si umět dopřát ten „přepych“ a pořádně ji vyléčit přirozenou cestou (třeba čajem se slivovicí a vypocením) – i to totiž nakonec prospěje našemu imunitnímu systému.

Čili jak u nás na valašsku říkají naše stařenky a staříčci: a tož fčíl mudruj...

 

VaP

 

PS:

K tomuto zamyšlení mě přivedl článek M.Adamse (poslední z níže uvedených odkazů). Ten se ale odvolává na trochu jiné statistiky, takže jeho článek působí až neuvěřitelně. I když jsem použil mnohem umírněnějších předpokladů, které by mohly platit u nás, stejně mě to samotného překvapuje. A musím jen stále znovu obdivovat marketingové experty, jak úspěšně umí prodávat vakcíny proti chřipce. A když vezmete v úvahu, kolik významných nebo vysoce postavených lidí jim v tom jde na ruku, zkuste hádat, kde k tomu našli tolik motivace...

 

 

Použitý odkaz:

[1] https://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/chripka.html

 

Další informace:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99ipka

https://www.naturalnews.com/SpecialReports/VaccinesFullStory/v1/VaccineReport-CZ.pdf

https://czo-vp.webnode.cz/news/tn14/
https://hrst.webnode.cz/news/a4/

 

https://www.naturalnews.com/033998_influenza_vaccines_effectiveness.html

 

 

 

 

—————

Zpět