Překvapivé zjištění: více než 75% medu v obchodech není pravým medem

17.11.2011 22:15

 

Ethan A. Huff

Pouze to, že známé sklenice s medvědem v obchodech nesou označení „med“, ještě neznamená, že uvnitř obsahují skutečný med. Jedno z důkladnějších šetření, prováděné organizací Food Safety News (FSN) zjistilo, že velká většina produktů z medu prodávaná v obchodech, velkoobchodech nebo v restauracích, neobsahuje žádný rostlinný pyl - a to znamená, že nejde o skutečný med.

Do tohoto zkoumání byl zapojen i Vaughn Bryant - jeden z předních odborníků na med a ředitel the Palynology Research Laboratory na Texaské univerzitě A&M. V rámci tohoto šetření bylo analyzováno více než 6O výrobků označovaných jako med, které byly zakoupeny v deseti státech USA nebo v oblastech Columbie.

V. Bryant došel ke zjištění, že 76% vzorků „medu“, zakoupených ve významných prodejních řetězcích Kroger a Safeway a 77% vzorků od velkododavatelů Sam's Club a Wal-Mart neobsahovalo vůbec žádný pyl. A ještě horší bylo zjištění, že vzorky „medu“ obstarané ze sítí obchodů Walgreens a CVS nebo z řetězců rychlého občerstvení McDonald's a KFC, vykazovaly až 100% absenci obsahu pylu.

Plné znění výsledků průzkumu, kde je uveden i seznam všech výrobků z medu, neobsahujících rostlinný pyl, je možné nalézt na této adrese:
https://www.foodsafetynews.com/2011/11/tests-show-most-store-honey-isnt-honey/


Z čeho jsou tedy takové falzifikáty vlastně vyráběny? To je těžké říci s naprostou jistotou, neboť právě pyl je klíčovou složkou, která dokládá pravost i původ medu. Podle FSN je většina tohoto falešného medu zřejmě tajně dovážena z Číny a mohla by dokonce být i kontaminována antibiotiky nebo jinými cizorodými látkami.

Většina běžných výrobků z medu prošla nelegální ultrafiltrací, aby se potlačila jejich pravá povaha

Podle zjištění FSN je chybějící pyl ve většině běžně prodávaných „medů“ důsledkem průmyslového zpracování metodou tzv. ultrafiltrace. Tento proces sestává z intenzivního ohřátí a protlačení skrz extrémně jemné filtry a tento meziprodukt bývá určitým způsobem ještě dále znehodnocován, než se ocitne v regálech obchodů.

Americká vládní agentura pro schvalování potravin a léků (The US Food and Drug Administration - FDA) však naštěstí i nadále zachovává svůj postoj a tvrdí, že produkty z medu, které prošly procesem ultrafiltrace, nejsou ve skutečnosti žádným medem. Tato organizace ale bohužel zároveň odmítá udělat cokoliv, co by zastavilo toto nelegitimní zaplavování severoamerického trhu pouhými náhražkami přírodního medu. Navíc ještě brání i tomu, aby byl zaveden národní regulační standard pro ověřování kvality medu.

Metoda ultrafiltrace eliminuje a ničí všechny léčivé vlastnosti medu

I navzdory tomu, že mezi falešnými medovými produkty se v průběhu testování FSN našel i skutečný med, odstraňování pylu a dalších choulostivých složek s pomocí ultrafiltrace dělá z většiny z nich léčivě neúčinný prostředek. Přírodní med je potravinou podporující zdraví, která dokáže ulevovat při žaludečních problémech, chudokrevnosti, alergiích nebo jiných zdravotních potížích. Naproti tomu med po ultrafiltraci není ničím víc, než je zdraví škodlivý rafinovaný cukr nebo kukuřičný sirup.

Dobrou zprávou naopak je, že všechny ostatní medové produkty, které FSN testovalo na farmářských trzích, ve sdruženích pro výrobu potravin nebo v síti prodejen zdravé výživy (Trader Joe's nebo Whole Foods), obsahovaly jak pyl, tak i celou řadu antioxidantů a ostatních výživných složek. Místní včelaři jsou dalším výborným zdrojem, kde můžete koupit přírodní, nezpracovaný a skutečný med.


 

Kompletní zprávu o kvalitě medu, vydanou FSN naleznete na této adrese:
https://www.foodsafetynews.com/2011/11/tests-show-most-store-honey-isnt-honey/


 


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/034102_honey_consumer_alert.html)

—————

Zpět