Hovězí maso z volného chovu je výživnější než drůbeží

26.01.2012 20:27

Dr. David Jockers

Už více než 60 let je hovězí maso zavrhováno, protože jsou mu přičítány škodlivé účinky v podobě zanášení tepen nebo zvýšené hladiny cholesterolu, které mají způsobovat především jeho nasycené tuky. Potraviny z drůbežího masa bývají naopak propagovány jako zdroj nejzdravějších živočišných proteinů a také díky nižšímu obsahu tuků. Nová zjištění však nyní odhalují, že hovězí maso z pasených krav je výrazně výživnější, než maso drůbeží.

Nasycený tuk a cholesterol jsou obviňovány ze způsobování srdečních onemocnění a mnoha kardiovaskulárních problémů. Novější výzkum ale ukazuje, že nasycené tuky a cholesterol jsou nezbytné pro všeobecné zdraví buněk. Hrají totiž velmi důležitou roli při regulaci neurologických, kognitivních nebo hormonálních funkcí. Strava s nízkým obsahem těchto důležitých tuků způsobuje omezení imunity, brzdí účinkování pohlavních hormonů a urychluje stárnutí i degeneraci mozku.

Červené maso by mohlo být jednou z nejlepších potravin nebo také tou nejhorší. Klíčovým faktorem je totiž to, čím je zvíře krmeno. Krávy totiž v přirozené podobě konzumují takřka 100% zelené krmení, květiny, listí z keřů a další divokou vegetaci. Naopak výkrm s pomocí granulí a zrnin je pro tato zvířata geneticky nepatřičný a vede k jejich nadměrnému přibývání na váze a k akumulaci tuků.

Mastné kyseliny

Obvyklé celozrnné krmivo pro dobytek se vyrábí z kukuřice a sóji kvůli nejnižším nákladům, které navíc souvisí s vládními dotacemi. Takto vykrmované krávy mají v těle mimořádné množství omega-6 mastných kyselin. U krav takto živených bývá v jejich mase průměrný poměr omega-6 a omega-3 zhruba 25:1.

Lidé by optimálně měli mít ve stravě poměr těchto mastných kyselin kolem 4:1 až 2:1. Jestliže jsou tyto poměry porušeny, způsobuje to buněčnou zánětlivost a urychluje jejich degeneraci. Současná situace způsobuje lidem, že se stávají velmi náchylní k zánětům a podléhají degenerativním chorobám.

Čím více mají ale zvířata zeleného krmení, tím vyšší bývá obsah omega-3 v jejich mase na úkor omega-6. Pokud je kráva 100% pasena, což je ostatně v souhlase s jejím genetickým vybavením, její maso pak mívá mastné kyseliny omega-6 a omega-3 v poměru 2:1. To je ideální jak pro její dlouhodobé zdraví, pro člověka na druhé straně konzumace takového masa brání mj. vzniku zánětů. Mastné kyseliny omega-3 z tohoto masa obsahují především velmi důležité dlouhé řetězce EPA a DHA.

Kuřata nebo krocani nemohou být chováni pouze na zeleném krmení. Schází jim totiž vysoce specializovaný trávicí trakt, který by jim dovoloval přeměnit trávu a vlákniny na kvalitní maso. U těchto zvířat bývá vždy potřebné k zelenému krmení něco přidávat a většina farmářů se rozhoduje pro přimíchávání soji a kukuřice. Kuřata mohou získávat asi 25% svých kalorií z trávy, zatímco například kachny ze stejného krmiva dokáží vytěžit až 50%. Čím vyšší přitom u nich bývá podíl zeleného krmení, tím vyšší je i obsah omega-3 a antioxidantů v jejich mase i vejcích.

Savci krmení trávou mívají ve svém mase vyšší obsah tzv. konjugované kyseliny linoleové (conjugated linoleic acid - CLA). Tato bývá považována za jednu z nejúčinnějších protirakovinných potravin. Finští vědci došli například ke zjištění, že čím vyšší obsah CLA mívají ženy ve své stravě, tím nižší bývá jejich riziko vzniku rakoviny prsu. Ženy, které konzumovaly nejvyšší množství CLA, vykazovaly až o 60% nižší riziko této choroby. Mimo to bývá maso ze savců díky zelenému krmení mimořádně bohaté i na karnitin a karnosin.

Karnitin je látka, která napomáhá buněčným mitochondryím získávat energii účinným způsobem vzhledem k lepšímu metabolismu tuků. Je to činitel, jenž umožňuje mastným kyselinám, aby byly efektivně spalovány mytochondryemi. Karnosin je zase účinný antioxidant, který zlepšuje funkce svalů, mozku nebo srdce. Působí také na snižování účinků stresu tím, že chrání proteiny v těle a tyto pak mohou napomáhat léčení a obnově tělesných tkání.

Drůbež mívá ve svém svalstvu výrazně méně CLA, karnitinu nebo karnosinu, pokud ji porovnáváme s hovězím dobytkem na pastvě. Takovéto hovězí maso také obsahuje mnohem rozvětvenější řetězce amino kyselin. Souvisí s tím i velmi důležitý růst svalstva obsahujícího leucin. Pokud bychom porovnávali obsahy mastných kyselin, proteinů, antioxidantů nebo minerálů jako je zinek, pak maso z paseného hovězího dobytka výrazně předčí kvalitu masa volně chované drůbeže.


Další informace:
https://www.naturalnews.com/033879_raw_cheese_health_benefits.html
https://www.robertyang.net/article4.html
https://www.organicconsumers.org/madcow/grassfed111505.cfm
https://www.naturalnews.com/033681_carnitine_strength.html



 

(https://www.naturalnews.com/034445_grass-fed_beef_nutrients_poultry.html)

 

—————

Zpět