Pět lží, které rádi říkají učitelé osobního růstu

03.03.2012 20:50

Mike Bundrant

Učitelé osobního růstu nám často říkají některé působivé lži a dělají to často jen proto, aby se dařilo uspět jim samotným. Asi to tak má být. Tyto pohodlné malé lži totiž mohou být i efektivními motivátory, neboť působí na primární lidské potřeby a emoce. Neměli by ale lidé, kteří nabízí výuku k osobnímu růstu, být mimořádně čestní i při svém marketingu? Je smutné, že něco takového je velmi vzdálené od skutečnosti - a to i mezi velmi známými jmény v této oblasti.

Dobrou zprávou je, že jakmile toto jednou pochopíte, osvobodí vás to a můžete se rozvíjet a růst realistickými způsoby.

Lež č.1: Můžete mít cokoliv, co chcete

Zní to tak dobře, zvláště pokud pokud jste zmítáni motivačním sloganem, který roznítil vaši touhu stát se vším, co si vás napadne. Můžete dělat cokoliv, co si usmyslíte! Je tu ale jeden problém: nemůžete. Není možné mít vše, co v životě chcete. Když se o tom přesvědčíte, tato lež se stane natolik křiklavá že si uvědomíte její vyloženou bláhovost.

Na univerzitě jsem byl obdařen talentem tenisového hráče a začal jsem dokonce snít i o profesionální dráze. Tenisem jsem žil, dýchal a snil o něm. Nejsem si už jistý, zda jsem tehdy chtěl v životě dělat ještě něco dalšího kromě tenisu. Pak se ale stalo něco s mým ramenem. Jedno poranění ramenního kloubu bylo pak následováno dalším a zanedlouho se mé sny rozplynuly. Moje tělo na to nebylo stavěné, takže se mi ani nedostalo příležitosti pokusit se o profesionální dráhu. Takový už prostě život bývá...

To se v životě stává mnohým. Nedostanete pokaždé vše, co jste chtěli a vždy zůstává mnoho přání, která leží nekonečně daleko od oblasti dosažitelného. Chci letět na měsíc. Chci ochránit své děti od všech skrytých nebezpečí v jejich životě. Nikdy ale nedokážu hrát basketball jako Michael Jordan nebo psát dramata jako Shakespeare. Takové dary mi nebyly dány.

Ve skutečnosti je toto ale dobrá zpráva. Pokud se vám podaří si stanovit a zrealizovat něco dosažitelného, jako třeba nastartovat nový podnik nebo povýšit či shodit 5 kilo tělesné váhy či se stát lepším partnerem, máte mnohem větší naději na konečný úspěch. A kolem bude vždy mnoho krásných a realistických cílů, které se vám v životě může podařit dosáhnout.

Lež č.2: Změna je snadná

Netvrdím, že něco změnit musí být nutně obtížné. Jen je potřeba se na věc dívat z poněkud jiné perspektivy, jako je například tato: všechny změny vyžadují nějakou oběť. Něco takového se však hůř prodává, že? Přesto je to tak. Občas bývá oběť relativně snadná, což ji činí i poněkud méně patrnou. Jindy ale může být nezbytná oběť až neúměrně vysoká. Když se chci zbavit nadváhy, musím se vzdát konzumace koblih. Když se chci oprostit od své hádavosti, musím přestat živit svou vznětlivost. Pokud chci zlepšit svou finanční situaci, je nutné méně utrácet (vzdát se toho, zač utrácím příliš mnoho), nebo vydělat více peněz (obětovat svůj čas a energii a věnovat se tomu, co vynáší).

I když by změna obnášela pouze naučit se novým dovednostem, stále to vyžaduje nějakou oběť. Když třeba chci dosáhnout v zaměstnání povýšení, je k tomu zpravidla potřeba vyškolení, kterému obětuji svůj čas, peníze a nezbytné úsilí. Stojí to za to? Určitě! Dokonce to může být i zábavné. O obětech se však mluví hlavně tehdy, když jsou obtížné.

Co je potřeba zpravidla obětovat, abyste dosáhli toho, co chcete? Čím ochotněji podstupujete oběť, tím větší je vaše šance na úspěch. Takovýto přístup nevyvolá prodejnost tolika knih (jak by odhalil průzkum jejich prodeje), ale čtenáře zato přivede na pozici, ve které mohou skutečně uspět.

Lež č.3: Mistrovství přichází rychle

Moje odborná způsobilost je zaměřena na obor interpersonální komunikace. Studiem toho, jak pracuje lidská mysl a jak se lidé k sobě vzájemně chovají, jsem strávil už více než 25 let. Během této doby jsem dokonale pochopil jen několik málo oblastí a přivedl jsem je do praxe. Na lidech a situacích kolem nich umím rozeznávat věci, které netrénované oči vidět neumí. Dalo by se právem říci, že jsem dosáhl určitého stupně mistrovství.

Přicházelo to ale v průběhu let pomalu stylem dva kroky vpřed a jeden krok vzad. Bylo k tomu potřeba absolvovat tucty kurzů o konfliktech, mnoho dlouhodobých výukových programů a více než desetileté působení v roli lektora. Hovořím s lidmi, kteří se chtějí stát mistry v interpersonální komunikaci a přitom jim vždy zdůrazňuji, že musí být ochotni věnovat nejméně jeden rok studiu a aplikacím některých základních, avšak poměrně málo známých principů a pak je už jen pravidelně procvičovat po celý zbytek života. Tak ostatně postupují všichni mistři. Proč předstírat něco jiného?

Lež č.4: Mysl lze naprogramovat k úspěchu

Nejste žádný robot. Nikdo nemůže stisknout knoflík a přeformátovat váš mozek. Neexistují žádná kouzelná zaklínadla, která by vás osvobodila. Osvobozujete se prostřednictvím rozhodování, které děláte, věcí, které se naučíte a změnami v charakteru, kterých dosáhnete v průběhu let.

Kterým strategiím, technikám nebo postupům osobního růstu se věnovat? Bývají tak skvělé a každý potřebujeme nějaký nástroj. V nich však nebývá obsažena žádná moc. Nástroje jsou pouze pomůckami, třebaže někdy i velmi prospěšnými. Nebývají však až tak účinné jako vaše odhodlání, vytrvalost, poctivost, sebeuvědomění nebo zaujetí. Toto vše jsou zdroje, které způsobují vaši proměnu, umožňují vám překonávat překážky a uspět. Nevkládejte svou víru do postupu někoho jiného. Věřte hlavně sami sobě.

Lež č.5: Vše, co potřebujete udělat, je jen...

Všichni zpravidla dychtíme po jistotě a jsme připraveni za to ochotně platit. Díky tomu vlastně může existovat celé pojišťovnictví i mnoho dalších institucí. Když se tedy objeví guru, který vás díky své sebejistotě a charismatu ujišťuje, že váš život se změní, pokud budete dodržovat jeho pokyny, bývá to téměř neodolatelné. Tady to máte, lidičky - vše co potřebujete k úspěchu, je jen jedna úhledná krabička s mašlí nahoře!

Bohužel to ale takto nefunguje. Proč byste se měli omezovat pouze na jeden úhledný balíček, když je toho ke zvládnutí mnohem víc? Neomezujte se pouze na metody jiného jedince. Nastudujte si je všechny! Hledejte odpovědi v každé knížce, kurzu nebo na semináři. Zdokonalte svou intuici a spirituální schopnosti. Hledejte odpovědi uvnitř i vně. Nezůstávejte u ničeho, co by vás zastavilo od dalšího učení. Pokud vůbec existuje něco, co skutečně potřebujete, abyste nalezli řešení, pak je to tohle: dokud nepřestanete dýchat, nenechte žádný kámen nepřevrácený.

Měli bychom přestat platit peníze za metody osobního růstu lidem, kteří jsou ve svých marketingových tvrzeních nerealističtí? Asi ne. To by možná zastavilo celý tento trh. Navrhoval bych rozhodovat se o takovýchto investicích na základě něčeho věrohodnějšího, než jsou pouhá předstíraná tvrzení.

O autorovi:
Mike Bundrant je zakladatelem the iNLP Center, které nabízí tzv. online NLP training a pomáhá absolventům zvyšovat efektivitu ve všech oblastech života. Na adrese https://inlpcenter.com/ můžete projít mini kurzem osobního vývoje i zdarma.


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/034926_personal_growth_gurus_lies.html)

—————

Zpět