Studie zjistila, že pobyt v místnosti se zapnutou televizí dělá z vašich dětí zombie

20.10.2012 19:50

Jonathan Benson

První studie, zkoumající účinky televize zapnuté v pozadí místnosti, aniž by jí byla věnována pozornost, došla k závěru, že malé děti takto bývají významně ovlivňovány. Bohužel se to týká i nechtěného vystavování dětí televizi. Podle vědců z the University of North Carolina Wilmington (UNCW) bývají dnes děti vystavovány televizi průměrně po dobu delší než pět hodin denně a to v podstatě mění jejich mozek na kaši.

Tento výzkum byl publikován v magazínu the Pediatrics a opírá se o údaje sesbírané prostřednictvím telefonátů s více než 1 500 rodičů s malými dětmi, kteří všichni udávali zvyk každodenního sledování televize ve své rodině. Tito rodiče byli žádáni, aby odhadli, kolik hodin v rámci jednoho dne mívají zapnutý televizor a kolik z tohoto času stráví přibližně jejich malé děti ve stejné místnosti s přijímačem.

Takto bylo zjištěno, že děti průměrné tráví 80 minut denně přímým sledováním televize a navíc bývají děsivě dlouho – 232 minut denně v blízkosti zapnutého přijímače. To představuje celkově více než pět hodin denně, kdy jsou vystavovány televizi. Tato statistika se vztahuje na děti ve věku od 8 měsíců do 8 let a údaje jsou významně vyšší, než jaké byly zaznamenávány v podobných studiích dříve.

Zvuky z televize na pozadí narušují optimální vývoj dětí a tvoří z nich „zombie“

A proč je vlastně takovéto vystavování zvukům, jež představují asi 80% celkového zvukového pozadí, tak závažné? Podle vědců takováto zvuková kulisa pocházející z televizoru může zmařit správný vývoj mozku u dětí. Může je vyrušovat až tak silně, že jsou pak neschopny se soustředit během konverzace nebo korektně spolupracovat s jinými lidmi. U mnoha dětí platí, že nadměrné vystavování televiznímu vysílání může značně omezovat správný vývoj poznávání nebo formující návyky pro řeč.

„Jde tu o jasně varovný signál pro rodiče, aby televizi vypínali, pokud ji zrovna nesledují,“, říká Dr. Victor Strasburger, specialista na pediatrii z the University of New Mexico. Tento vědec už dříve studoval účinky médií na děti, avšak na této poslední studii se nepodílel. „Také bych chtěl znovu varovat před zapínáním obrazovky tam, kde se nachází děti do dvou let.“

Aby názorně vysvětlil důležitost chránit děti před televizí, uvádí Dr. Strasburger, že jakmile rodiče s dítětem vejdou do jeho ordinace, bývá obvykle schopen rozlišit, které děti tráví v blízkosti televize příliš mnoho času a které naopak hodně čtou se svými rodiči v knížkách. Děti z té první skupiny obvykle nereagují a sedí tiše, zatímco ty z té druhé se rády zapojují do rozhovoru a ochotně spolupracují se sestrami nebo lékaři.

„Přemýšlejte o tom. Pro děti, které hledají společný jazyk s dospělými bývá matoucí, pokud se jim do toho připlétají pro ně ještě nerozeznatelné hlasy na pozadí,“ dodává Dr. Strasburger. „Znamená to, že rozvoj jejich řeči je ohrožen. Možná to překonají, ale je to pro ně znepokojující.“

Už i dřívější studie docházely k závěrům, že vystavování dětí televizi může vést až ke špatným návykům v jídle, obezitě, problémům s duševním zdravím a k mnoha dalším problémům v jejich rozvoji. A jak se dá i nadále očekávat, čím více času stráví děti v blízkosti zapnutého televizoru nebo dokonce přímo před obrazovkou, tím méně času pak budou trávit venku a nebudou se setkávat s kamarády, nebudou se pohybovat, ani si neužijí přirozeného slunečního světla, jež je primárním zdrojem vitamínu D, tolik potřebného pro jejich zdraví.


Zdroje:
https://www.reuters.com/article/2012/10/01/us-background-tv-kids-idUSBRE89004A20121001
https://www.naturalnews.com/023922_child_children_research.html
https://www.naturalnews.com/030060_television_mental_health.html



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/037461_television_children_zombies.html)

—————

Zpět