Proč by se měl každý vyhýbat balené vodě?

13.04.2013 13:50

Cindy Jones-Shoeman

Mnoho Američanů napříč celými Spojenými státy denně nakupuje balenou vodu; tento zvyk pochází z přesvědčení, že pití většího množství vody je pro člověka prospěšné. Ano, voda je skutečně tou nejlepší tekutinou, kterou může člověk pít, avšak balená voda není zrovna nejvhodnější způsob, jak to realizovat. Pít balenou vodu je naopak špatný nápad. Existuje velmi mnoho důvodů, proč by lidé měli okamžitě přestat s pitím balené vody.

Balená voda obvykle bývá jako voda z kohoutku

Je to tak. Balená voda je většinou vodu z potrubí, na které bývá napojen její producent. Občas bývá čištěna a filtrována, někdy však také ne.

Proč by měl člověk chtít utrácet jeden až dva dolary za vodu, která pochází přímo z veřejného rozvodu? Ten, kdo si nalévá vodu ze svého vlastního kohoutku, obvykle zná, jaká voda je u něj ve městě k dispozici a může si ji tedy před pitím třeba přefiltrovat. Avšak na balené vodě nebývají nálepky, které by spotřebiteli udávaly, co všechno obsahuje voda, kterou si koupil.

Balená voda škodí životnímu prostředí

Existuje jedna hrůzná skutečnost: ve Spojených státech bývá za každou jednu hodinu zahozeno asi 2,5 miliónu plastových lahví. Zkuste si představit, jak takové množství zvětšuje skládky nebo případně dál zhoršuje plastové zamoření Pacifiku.

Člověk, který pije vodu ze sklenice nalité doma v kuchyni, tím nevytváří žádné znečištění životního prostředí. Pokud by ale lidé pili všechnu svou vodu z lahví, pokuste si domyslet, jak rychle by byly stávající skládky přeplněné. Balená voda je zlem pro tuto planetu.

Pití balené vody vystavuje spotřebitele škodlivým chemikáliím

Chemikálie, o které se jedná, nepochází z vody, ale z plastů. Většina plastových lahví obsahuje látku bisphenol A, známou pod zkratkou BPA, která se s postupem času zčásti vyluhovává i do balené vody.

Proč by to mělo znamenat problém? Odborné studie naznačují, že vystavování BPA může způsobovat celou řadu zdravotních potíží a navíc ještě dokáže vyvolávat nežádoucí výkyvy v hladinách hormonů. Státní instituce se jako vždy v podobných situacích staví k této problematice velmi zdrženlivě, takže je na spotřebitelích, aby sami dbali o své bezpečí.

Kupováním balené vody dáváte jen další peníze do kapes velkého byznysu

Chtějí lidé skutečně, aby jejich primární zdroje pitné vody patřily velkému byznysu? Jednou věcí je, pokud společnost dodává produkt a pak se pokouší přesvědčit konzumenty, že jej potřebují; jinou věcí je, pokud se pokouší uspokojovat skutečné potřeby lidí.

Na základě statistiky vydávané národním výborem na ochranu národních zdrojů (the National Resources Defense Council – NRDC) utrácí Američané asi 4 miliardy dolarů ročně za balenou vodu. Tyto peníze končí v kapsách společností, z nichž většina se současně pokouší lákat spotřebitele i na limonády obsahující kofein, cukr a další potenciálně škodlivá aditiva.

A co léčivá balená voda?

Zapomeňte na označení „zdravá“ balená voda. Je to podvod. John Robbins ve své práci odhaluje, že mnoho z těchto tzv. léčivých balených vod, u kterých výrobci udávají obsahy vitamínů, minerálů a bylinných doplňků, nejsou ničím víc, než pouhou „oslazenou vodou“.

Jako u jiných výrobků tohoto druhu udělá spotřebitel nejlépe, pokud bude číst nálepky na jejich obalech. Pokud tedy balená voda obsahuje sladidla, jak zdravá pak může pro člověka být? Ani trochu – navzdory všem možným reklamním trikům.

Balená voda je škodlivá!

Nelze brát ohledy na to, co tvrdí výrobci: balená voda je špatný nápad. Lidé by mohli být zdravější a k životnímu prostředí by se mohli chovat mnohem šetrněji, pokud by neutráceli své peníze za balenou vodu.


 


Zdroje:
https://www.cleanair.org/Waste/wasteFacts.html
https://www.time.com/time/health/article/0,8599,1914145,00.html
https://health.usnews.com/health-news/family-health/articles/2008/04/16/study-of-chemical-in-plastic-bottles-raises-alarm.html
https://www.usatoday.com/news/health/bpa.htm
https://www.nrdc.org/water/drinking/bw/exesum.asp
https://www.johnrobbins.info/blog/the-darkside-of-vitaminwater/


 


 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/029471_bottled_water_plastics.html)

—————

Zpět