Vaše prací prostředky mohou být zdraví nebezpečné

13.04.2013 13:54

Elizabeth Walling

Výrobci komerčně prodávaných pracích prostředků by nás chtěli dovést k představám, při kterých se nalézáme v čistých horách nebo v čerstvé vůni květin pokaždé, když si oblékáme své čerstvě vyprané prádlo. Ve skutečnosti se však zabalujeme to přikrývky plné jedovatých chemikálií. I když běžné detergenty dokáží odstraňovat skvrny z vašich oblíbených džín, zanechávají po sobě něco ještě mnohem horšího.

Když pereme své prádlo, máme určitá očekávání. Většina z nás očekává, že z prádla budou odstraněny všechny skvrny, potřísnění, špína a zápach. Také chceme, aby naše vyprané prádlo čerstvě vonělo a bylo měkké na dotek. Výrobci pracích prostředků proto používají chemikálie – nehledí na to, jak jsou potenciálně škodlivé nebo ničivé – aby uspokojili taková očekávání a dali vám pocit čistého prádla. Je tu tedy otázka, kterou bychom si měli pokládat: je vaše prádlo po vyprání opravdu čisté, i pokud je prosyceno chemikáliemi, které v něm zůstávají?

Zde jsou jen některé hlavní chemikálie, které lze běžně nalézat v komerčních pracích prostředcích:

Fenoly: americkým Národním zdravotním institutem (NHI) jsou považované za toxické – mohou vyvolávat poškození plic, srdce, ledvin nebo jater. Velmi snadno jsou absorbovány přes kůži a to je činí obzvláště nebezpečnými. Fenoly již byly dány do souvislosti s mnoha závažnými zdravotními potížemi a dokonce i s úmrtími.

Optické vyjasňovače: tyto se staly populární novou složkou v nynějších běžných pracích prostředcích. Svým působením vlastně podvádí lidské oči, protože modulují ultrafialové délky záření, aby daly prádlu bělejší vzhled. Výsledkem je vylepšený vzhled, ale chemická nebezpečí těchto složek jsou velmi reálná. Studie již prokázaly, že tyto látky jsou extrémně jedovaté pro ryby a také způsobují mutace u bakterií. U lidí, kteří se vystavují slunci, jsou schopny spouštět alergické reakce.

Bělidla: bývají i v tradičních čistících prostředcích v domácnostech, již několik desetiletí se ví o jejich škodlivých účincích. Mezi nejpoužívanější látku tohoto druhu patří chlornan sodný, který bývá nejčastější příčinou otrav v domácnostech. Je silně dráždivý pro oči, nos a hrdlo. Bělidla dokáží vyvolávat i těžké alergické reakce, jakmile se dostanou do kontaktu s pokožkou.

Smáčedla (tenzidy): smáčedla jsou substance, které se v podstatě vážou na mastné částice a odnáší je během praní s vodou pryč. Tyto vlastně realizují hlavní proces čištění oděvů v průběhu praní. Smáčedla mohou být přírodní nebo syntetická. Ta přírodní bývají všeobecně bezpečnější jak pro člověka, tak i pro vodní zdroje, u syntetických je tomu ale jinak. Běžně prací prostředky bývají vyráběny se syntetickými smáčedly.

Parfémy: umělé parfémy v pracích prostředcích bývají velmi silnými dráždidly. Chemikálie, které jsou v nich obsaženy, mohou způsobovat svědění nebo slzení očí nebo dráždění v nose. Jejich účinky ovšem zasahují ještě hlouběji. Chemické parfémy mohou vyvolávat astmatické záchvaty nebo zhoršování alergií. Dokáží také působit na mozek a ztěžovat koncentraci nebo koordinaci. Všechny tyto dráždivé projevy se nejvíce projevují u senzitivních jedinců, ale nikdo vlastně není proti nim imunní.

Kterákoliv z výše uvedených chemických složek vyvolává mnoho škodlivých účinků už jen sama o sobě, avšak v kombinaci s ostatními může docházet v pracích prostředcích i k jejich vzájemným reakcím. Takže výsledkem pak mohou být ještě škodlivější účinky, než když člověk přichází do styku s každou složkou zvlášť.

Přemýšlejte o tom: vaše oblečení vlastně bývá v nepřetržitém kontaktu s vaší pokožkou. A kůže na lidském těla je velmi propustná; rychle absorbuje substance zvenčí přímo do krevního oběhu. Mnoho odborníků proto doporučuje: pokud jde o látky, které by člověk neměl jíst nebo pít, neměl by s nimi přicházet ani do kontaktu prostřednictvím své pokožky. Zbavte se proto svých komerčních pracích prostředků a poohlédněte se po přirozenějších způsobech, jak čistit své oděvy.

[Poznámka vydavatele: NaturalNews důrazně protestuje proti používání všech způsobů testů na zvířatech. Plně podporujeme využívání humánních medicínských pokusů, které respektují právo na zdraví a prospěch všech živých bytostí.]


 


Další informace:
https://www.sixwise.com/newsletters/05/07/06/the-toxic-dangers-of-typical-laundry-detergent.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080723134438.htm
https://allergies.suite101.com/article.cfm/allergens-and-toxins-in-laundry-detergents



 

(Přeloženo z https://www.naturalnews.com/029580_laundry_detergent_chemicals.html)

—————

Zpět