Blíž ke štěstí se lze dostat i s pomocí čtyř méně známých postupů

13.04.2013 14:23

Danna Norek

Štěstí je stavem, pro který jsme byli všichni stvořeni. Pokud vám ale tento stav bytí stále uniká, máte k dispozici mnoho aktivit zlepšujících náladu, kterým se můžete věnovat, abyste se zbavili psychické nepohody. Velká část z nich dokáže dokonce vyvolávat i pozorovatelné změny v chemii mozku, které nastávají téměř bezprostředně.

Zajděte si na břeh moře, k vodopádu nebo k jakékoliv plynoucí vodě.

Pohybující se voda vytváří atmosféru, ve které je téměř nemožné cítit se zoufale nebo prázdně. Velká jezera i moře jsou tvořena vodou, která je v neustálém pohybu. K tomu, aby měly tyto velké vodní plochy pozitivní účinky na vaši náladu, existují dva důvody:

Prvním z nich je energie záporných iontů, které bývají tvořeny při pohybu vody. Tento druh iontů má na lidské tělo výrazné pročisťující účinky. Dávají nám pocit posílení, neboť osvěžují a okysličují tělesné buňky. Patří také k antioxidantům, neboť napomáhají vytvářet rovnováhu ke kladným iontům.

Kladné ionty jsou totiž mj. známé jako volné radikály. V dnešním světě, plném „mrtvého ovzduší“ kterému býváme vystavováni např. v budovách s recyklačním vytápěním nebo s klimatizací, bývají kladné ionty mnohem hojnější. Tyto ionty poškozují naše zdravé buňky a podílí se na vytváření prostředí, způsobujícího nemoci.

Posekejte trávník

Některé nedávné studie ukázaly, že i taková jednoduchá činnost, jakou je sekání trávy, pozvedá lidskou duši. Napomáhá totiž vytvářet pocit dobré tělesné kondice a dosaženého výsledku. Kromě toho se také můžete těšit z přínosů aerobního pohybu, který už jen sám o sobě zlepšuje náladu.

V případě vůně čerstvě posečené trávy se ukázalo, že snižuje úroveň stresu a uklidňuje mysl. Aromatické sloučeniny, uvolňované z čerstvě posečené trávy, přímo ovlivňují dvě mozkové oblasti, které mají vztah k emocím a k paměti. Jedná se o amygdalu a hipokampus.

Tato zjištění možná také vysvětlují, proč pobyt v přírodě pomáhá všeobecně zlepšovat náladu a uvolňovat stres. V jiných studiích se třeba ukázalo, že inhalace vůně borovice a jiných přírodních aromat mívá relaxační účinky na mozek.

Obstarejte si domácího miláčka (pokud už nějakého nemáte)

Pokud jste nakloněni záměrům mít doma psa nebo kočku, podpoří vás v tom mnoho studií, které prokázaly, že chov domácích zvířat má na člověka příznivé účinky fyzické i emoční. Výzkum v této oblasti navíc ještě ukázal, že domácí zvířata zbavují člověka stresu a dávají mu pocity spokojenosti - a to se ještě mnohem výrazněji projevuje u starších lidí. Psi a kočky bývají navíc velmi často využíváni jako častí hosté a společníci v domech soustředěné péče, neboť jejich přítomnost zde působí terapeuticky.

Studie nám doložily, že už jen prosté pečování o domácího miláčka snižuje lidem hladiny stresových hormonů i tlak krve. Čím silnější bývají vazby mezi člověkem a zvířaty, tím výraznější to mívá účinky na zlepšování nálady a snižování stresu. Pevnost vazeb na vašeho miláčka tedy ovlivňuje výsledné přínosy.

Dejte si banán

Banány nejsou jen pouhou příjemnou svačinou, kterou si s sebou nosíte. Patří také mezi nejlepší potraviny, schopné bezprostředně zlepšovat vaši náladu. Kombinace jejich výživných složek, mezi které patří tryptofan, vitamín B6 a komplexní sacharidy se v těle zužitkuje na tvorbu serotoninu.

A právě serotonin patří mezi tzv. primární neurotransmitery, které napomáhají zachovávat zlepšenou náladu a podporují stav pohody. Naopak nedostatek tohoto důležitého hormonu mívá za následek deprese, nespavost a výkyvy nálad.

Banány kromě toho obsahují i doplňkové vlákniny, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Prudké výkyvy této hladiny způsobují změny nálad a mohou vést i k přejídání. Také obsah železa v banánech hraje důležitou roli v produkci tělesné energie, která také napomáhá zlepšovat náladu, vytváří pocity pohody a posiluje tělo.


Další informace:
https://www.health-benefit-of-water.com/negative-ions.html
https://www.telegraph.co.uk/science/6094786/Feeling-stressed-Then-go-mow-the-lawn-claims-research.html
https://health.howstuffworks.com/mental-health/human-nature/happiness/pets-happiness1.htm


(https://www.naturalnews.com/034120_mood_boosters_happiness.html)

—————

Zpět